A családalapítóknak csak a CSOK segíthet lakáshoz jutni!

  2018. július 02.

A magas ingatlanárak miatt sokan választanak a kedvezményes hitelfajtákból, vagy vesznek igénybe valamilyen állami támogatást lakásvásárláshoz. Ezek hatalmas segítséget nyújtanak az otthont alapítóknak. A legtöbb kedvezmény a nagycsaládosoknak jár. A családalapító lakásvásárlók között a legnépszerűbb támogatás jelenleg a CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény. A támogatás mértéke a gyermekszámtól, illetve a vásárolni kívánt ingatlan fajtájától függ.

Támogatási összegek

Új ingatlan vásárlása, építése esetén:

 • 1 gyermek után 600 000 Ft
 • 2 gyermek után 2 600 000 Ft
 • 3 vagy több gyermek után 10 000 000 Ft

Használt lakás vásárlása esetén:

 • 1 gyermek után 600 000 Ft
 • 2 gyermek után 1 430 000 Ft
 • 3 gyermek után 2 200 000 Ft
 • 4 vagy több gyermek után 2 750 000 Ft

 

A tavalyi évben nagyon sokan használták ki a CSOK által nyújtott állami támogatást. Használt lakásra többen vették igénybe, mint új építésű ingatlanra, ennek oka az lehet, hogy az ingatlanárak nagyon elszálltak. A lakásvásárlók száma volt a legtöbb, bővítésre kevesen igényelték. A folyósított összeget tekintve viszont az új ingatlanokra magasabb támogatási összeg ment el, mint a használtakra. A CSOK-ok darabszáma 40%-kal, a folyósítás pedig 48%-kal nőtt egy év alatt.

A CSOK feltételei a megjelenés óta kedvezőek voltak, de ennek ellenére a kormány többször is enyhített azokon. Márciusban történt az utolsó változtatás, aminek lényege, hogy gyorsabban, és egyszerűbben lehessen hozzájutni a kedvezményhez. Elég egy nyilatkozatot kitölteni, a sok dokumentum beszerzése helyett. Március 15-től az adóhatóság vizsgálja, hogy a CSOK igénylésekor tett nyilatkozatok a valóságnak megfelelnek-e. A legtöbb esetben, csak 5 dokumentum szükséges az igényléshez. Ezek a következők:

 • személyi igazolvány
 • lakcímkártya
 • adókártya
 • TB-kártya
 • adásvételi szerződés vagy az építési napló bemutatása

 

Az ingatlanárak annyira megemelkedtek, hogy a CSOK által elvárt előírásoknak megfelelő lakásokat túl drágán lehetett csak megkapni. Az árak emelkedése a CSOK-nak is köszönhető, hiszen pont azoknak a lakásoknak az ára növekedett, amelyek a több gyermeket nevelő családoknak lehet ideális.


hirdetés

A három, vagy annál több gyermekkel rendelkező családok számára elérhető a CSOK egy államilag kamattámogatott lakáshitellel is, a CSOK 10+10-zel. Vagyis 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás, plusz 10 millió forint kedvezményes lakáshitel. A lakáshitel kamatozása fixen 3%. Minél több gyermek van a családban, annál nagyobb ingatlanra van szükség. A mai lakásárak mellett, jó ha az ingatlan vételárának felét lehet finanszírozni a CSOK 10+10-ből. A fennmaradó összeget máshonnan kell előteremteni. Azt is fontos itt megemlíteni, hogy a lakáshitelhez önerő is szükséges, ami a megvásárolandó ingatlan minimum 20%-a, amit szintén valamiből fedezni kell. Jó hír, hogy a már meglévő 3 gyermeknél a támogatás önerőként elszámolható.

Legyen nagyon körültekintő a CSOK igénylésénél, illetve arra is figyelni kell, hogy a megadott adatok a valóságnak megfelelőek legyenek. Hogy ki jogosult a CSOK-ra azt a bank és az illetékes hatóságok vizsgálják. Ha valamilyen visszaélést tapasztalnak, a támogatást kamatostul vissza kell fizetni.

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...