Milyen esetekben érdemes kombinált hitelt választani?

  2017. június 07.

Hitelt akkor vesz fel az ember, ha egy nagyobb összegű dologra vágyik, de megvásárlásához nem áll rendelkezésére megfelelő összegű készpénz. Általában miután meghatározta a hitelcélt, célszerű ahhoz hitelt választani, mert úgy járhat a legjobban. Nagyon alaposan utána kell járni, hogy melyik hitelkonstrukció a legkedvezőbb az Ön számára. A legjobb, ha egy szakember véleményét is kikéri, mert akkor biztos, hogy nem lesz tévedés, és nem dobja ki pénzét az ablakon. Mint már említettem fontos a hitelcél, tehát például lakáscélhoz lakáshitel; egy bizonyos áruhoz áruhitel; ha nem szeretné megnevezni, hogy mire költené a hitelt akkor a személyi kölcsön, vagy egy szabad felhasználású jelzáloghitel (attól függően, hogy mekkora összeget szeretne felvenni, és milyen hosszú futamidőre) stb. lehet a megoldás. Viszont előfordulhatnak olyan esetek is, mikor a kombinált hitel lehet a legjobb megoldás. Milyen esetekben érdemes kombinált hitelt választani? Cikkünkből kiderül!

 

Milyen esetekben érdemes kombinált hitelt választani?

Azokat a hiteleket nevezzük kombinált hiteleknek, melyekhez kapcsolódhat lakástakarék-pénztári (LTP) megtakarítás, életbiztosítás vagy befektetés. Ezek a hitelek általában türelmi idővel kezdődnek, vagyis a hitelintézet felé csak a hitel kamatát, esetleg kezelési költségét kell fizetni.

 

A tőketörlesztésre fizetendő összeget a lakástakarékpénztári megtakarításba vagy a befektetési számlára tudja befizetni, ahol a befektetett összeg kamatozik. A futamidő során bizonyos időközönként (általában 5 évenként) a megtakarított pénzt a hitelintézet betörleszti a hitelbe, csökkentve ezzel a felé fennálló tartozást. Így a törlesztőrészlet csökken és Önnek ezután is lehetősége van további megtakarítások összegyűjtésére. Ha lejár a megtakarítási időszak, és a megtakarított összeg fedezi a fennálló tartozást a hitel megszűnik.

 

A lakástakarék-pénztárhoz kapcsolódó állami támogatás miatt, az LTP-hez kapcsolódó kombinált hitelek népszerűsége nagy. Az állam évente 30% állami támogatást ad, ami maximum 72 ezer forint. A megtakarítási idő, minimum 4 év, maximum 10 év, a havi maximum befizetés 20 ezer forint, ezzel érhető el, a maximális éves állami támogatás. Egy családon belül több LTP is köthető, így az állami támogatás is megsokszorozható.

 

Napjainkban a biztosításhoz, illetve befektetéshez kapcsolódó hitelek kevésbé népszerűek magas kockázatuk miatt. Az életbiztosítással kombinált jelzáloghitel esetén, a biztosító a megtakarítás mellett, plusz szolgáltatásként kifizeti a fennálló tőketartozást a hitelintézetnek, az adós halála (természetes vagy baleseti) esetén. Így a biztosítási védelemnek köszönhetően, egy esetleges halál esetén nem öröklődik a kölcsön.


hirdetés

 

Az életbiztosítással kombinált hitel esetén is az ügyfél a banknak csak kamatot, illetve ha van, a kezelési költséget fizeti. A biztosító felé pedig a biztosítási összeget kell fizetni. Ennek hozammal növelt összege a futamidő bizonyos szakaszaiban tőketörlesztésre fordítható. Hogy mekkora összeget kell a biztosítónak fizetni, a kölcsön összege, illetve a biztosított személyek, neme és életkora határozza meg. A futamidő végére elérhető megtakarítás összege pedig, a biztosítási befektetés típusától és hozamától függ.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...