Ingatlanterhek, melyeket nem rendez a bank hitelfelvételkor

  2019. október 08.

Sokan csak lakáshitelből tudnak ingatlant vásárolni. A mai lakásárak mellett nem ritkaság, hogy a kiszemelt ingatlanon már egy bank terhe van. Ez általában nem probléma, mert a hitelintézet az új hitelből kifizeti a korábbi tartozásokat. Sajnos azonban van olyan teher, amit nem hajlandó a bank rendezni. Ebben az esetben két megoldás létezik. Az egyik, hogy lemond az ingatlanról, a másik, hogy saját forrásból fizeti ki a tartozást. Nézzük meg, melyek azok az ingatlanterhek, melyeket nem rendez a bank hitelfelvételkor.

 

A legtöbb esetben az ingatlanon levő terhet az új hitelből a bank automatikusan kifizeti. Ez a lakás vételárának jelentős részét kiteheti. A jelenlegi szabályok értelmében egy ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-ig nyújtható hitel.

Amennyiben teher van a lakáson, az adásvételi szerződésbe bele kell írni. Fel kell tüntetni, hogy a ház tulajdoni lapját milyen jogok terhelik, és azok hogyan kerülnének le onnan. Ha banki kölcsönből kívánja rendezni a terhet sokszor számlaszámot, és várható összeget is meg kell adni. Általában a hitelintézet külön fennálló tartozás igazolást kér, melyben meg kell erősíteni az összeget és a számlaszámot is.

 

A teherhez kapcsolódó hitel fizetési múltját nem szükséges igazolni. Számos bank a tartozás kifizetésével egy időben elutalja a maradék összeget is az eladó részére, vagyis az ingatlanon levő tartozás miatt a teljes pénzügyi teljesítés nem csúszik.

Mi történik akkor, ha a lakáson nem banki teher van, hanem másfajta teher? Amennyiben például munkáltatói kölcsön, önkormányzati hitel van az ingatlanon, általában az előbb említett módon kifizetik a hitelintézetek egy új lakáshitelből.


hirdetés

Amennyiben végrehajtás miatt van teher egy lakáson, akkor azt már a legtöbb esetben nem fizetik ki a hitelt nyújtó intézmények, illetve a magánkölcsönök sem. Egyes bankok még a CSOK támogatást sem hajlandók hitelből rendezni. Ilyen esetekben a megoldás csak az lehet, hogy saját megtakarításából rendezi a terhet.

 

Fontos kérdés, hogy a bank, ahol saját hitelét igényelte, mikorra várja el a tartozások önerőből való rendezését. Szerződéskötéskor át kell adni az előleget és a foglalót. Nagyobb összeget ekkor nem szívesen ad ki az ember a kezéből, hiszen még az sem biztos, hogy megkapja a hitelt. Elképzelhető, hogy az előleg nem elégséges a lakást terhelő tartozások kifizetésére. Ha a hitelintézet bírálatra várja el a zálogjogok törlését, akkor még további pénzt kell átadni az eladónak. A teher törlése is időbe kerül, emiatt az egész hitelezési folyamat elhúzódhat. Ha viszont a pénzintézet csak a hitelszerződés megkötésére várja el a tartozások rendezését, akkor nagyobb biztonságban van, hiszen akkor már biztos, hogy megkapja a kölcsönt.

 

Ha lakáshitelre is szüksége van az ingatlanvásárláshoz, használja a Hitelmax lakáshitel kalkulátorát. Ennek segítségével, objektív, megbízható forrásból egy reális összképet kaphat a lakáshitel ajánlatokról. Az online kalkulációval rengeteg időt is spórolhat, mert ezáltal, csak a választott bankfiókba kell bemennie. A kalkulátor használata egyszerű, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Adatainak megadása után a kalkulátor kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél Önnek esélye lehet a hitelfelvételre. Ezt követően Önnek csak ki kell választania a legkedvezőbb konstrukciót.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...