Hasznos tippek online vásárláshoz

  2021. január 28.

Manapság nagyon sokan hazai vagy külföldi webáruházban vásárolnak, bármilyen termékről is legyen szó. Azért olyan népszerű ez a vásárlási mód, mert rendkívül kényelmes, otthonról, a kanapéról is bármilyen termék megrendelhető. Nem kell órákon át a bevásárlóközpontokat járni, a kasszánál kivárni a hosszú sort, aztán pedig hazáig cipelni a megvásárolt árut. Cikkünkben összegyűjtöttünk jó néhány hasznos tippet online vásárláshoz.

 

Hasznos tippek online vásárláshoz

  • Tájékozódjon a kiválasztott termékekről: Bármilyen terméket vagy szolgáltatást akar megvásárolni, gyűjtsön be minél több tapasztalatot másoktól. Az online térben egy-egy termékről felhasználók ezrei írják le a véleményüket. Érdemes minél több értékelést elolvasni, közülük pedig főleg a többször is előforduló pozitív és negatív véleményekre koncentrálni.
  • Ellenőrizze le a kereskedőt: Az internetes vásárlás legnagyobb előnye, hogy pillanatok alatt megnézheti, egy konkrét terméket hol, mennyiért vásárolhat meg. Érdemes azonban nem kizárólag az árakat nézni, hanem az üzletek értékeléseit is. Segíthet a kereskedő ellenőrzésében az államilag működtetett fogyasztóvédelmi portál keresője is, ahol ellenőrizheti, hogy az adott vállalkozás követett-e el valamilyen jogsértést. A külföldi oldalaknál más a helyzet, itt elég néhány rossz értékelés, és máris elbizonytalanodnak a vásárlók.
  • A kiszállítási díj is fontos: A hazai online áruházak között általában nincs nagy különbség a kiszállítási díjak között. Előfordulhat az is, hogy az üzlet ingyenes szállítást vállal, ám maga a termék sokkal többe kerül. Éppen ezért célszerű a kiszállítási díjat és a termék árát együttesen nézni. A kiszállítási költség változhat aszerint is, hogy házhozszállítást kér, esetleg az átvételi pontok vagy automaták valamelyikébe kéri a csomagot. Az árkülönbség a magyar üzletek között többnyire néhány száz forint szokott lenni. A külföldi webáruházakkal más a helyzet, ott a postaköltség akár többe kerülhet, mint maga az áru. A messziről érkező termékeknél azt is meg kell nézni, hogy egyáltalán szállít-e Magyarországra.
  • Számoljon az ÁFA-val és a vámmal: Amikor EU-n kívüli országból rendel terméket, akkor azzal is számolni kell, hogy a nettó árat fizeti ki, amire rárakodhat a vám és az ÁFA. Ezért érdemes lehet EU-n belüli raktárból rendelni, ugyanis így sincs vámfizetési kötelezettség. A vám megúszható úgy is, hogy az üzlet által felkínált vámmentes szállítási megoldást választja. Vagyis, amikor a terméket először egy köztes raktárba szállítják az EU-n belül, ahonnan azután továbbítják a címére.
  • A termék pontos beazonosítása: Egy-egy termék számos változatban elérhető a neten, ezért nagyon fontos, hogy pontosan be legyen azonosítva. Könnyen előfordulhat, hogy az olcsóbban vagy drágábban kínált darab esetleg eltér a többitől.
  • Nem létező áruházak: Gyakran előfordul, hogy hirtelen felugrik egy hirdetés, amelyen éppen azt a terméket kínálja töredékáron, amit előtte nézegetett. Ez nem véletlen, ugyanis számos webáruház üzleti stratégiája az, hogy hirdetéseivel célzottan keresi meg a vevőket. Sajnos ezt a módszert számos kamu webáruház is alkalmazza, viszont itt a kiszemelt termékek akár 30-70%-kal olcsóbbak. A külföldi ismeretlen webáruházakkal legyen nagyon óvatos, ugyanúgy, mint a túlzottan alacsony árakkal működő, márkás termékeket kínáló webshopokkal is. Nagyon fontos, hogy ismeretlen kereskedőknek soha ne adja meg a bankkártya adataidat. Ha ilyen helyről vásárol, megoldás lehet a Revolut kártya is, vagy a PayPal online fizetési rendszer.
  • 14 napig meggondolhatja magát: Ha interneten vásárol, akkor a jogszabály 14 napos elállási időt biztosít. Az elállást nem kell megindokolni. Az elállást az adott áruháznál e-mailben vagy az erre szolgáló űrlap kitöltésével jelezheti, majd a terméket a megfelelő címre kell visszajuttatni, aminek költsége általában Önt terheli.
  • Nem mindig a 0%-os THM-ű áruhitel a legolcsóbb: Ha hitelre vásárol, érdemes a finanszírozásból is a lehető legkedvezőbbet választani. Látszólag ilyen lehet egy 0%-os THM-mel kínált áruhitel. Ilyenkor azt is meg kell nézni, hogy az adott termék ára máshol nem alacsonyabb-e. Hiszen semmit nem nyer az ingyen hitellel, ha cserébe a szükségesnél drágábban vásárolt.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...