Érdemes jól átgondolnia, hogy melyik lakástakarék-pénztár mellett dönt!

  2017. november 24.

A lakástakarék (LTP) egy ingatlancélú megtakarítási lehetőség, melyet felhasználhatunk lakásvásárlásra, felújításra, bővítésre, átalakításra, stb. Nem kell mást tennünk, mint, hogy egy előre meghatározott összeget minden hónapban rendszeresen befizetünk a számlánkra, és ehhez az összeghez nem csak banki kamatot kapunk, de az állam is hozzáteszi a befizetett összeg 30%-át pluszban. Ez az állam nyújtotta segítség a megtakarítási időszak lejáratáig tart, amikor egyben kivehető az összegyűjtött összeg, ami mellé már, akár hitelt is felvehetünk kedvező kamatok mellett.

 

Pontosan mire lehet felhasználni az összegyűjtött pénzt?

  • lakás, családi ház, tanyai lakóingatlan, telek vásárlására, építésére vagy cseréjére
  • lakásbérleti, vagy ingatlanhasználati jog megvásárlására
  • lakásbővítésre, felújításra, korszerűsítésre, helyreállításra, közműfejlesztésre, vagy kialakításra, mint például: fűtés korszerűsítésre, csatornázásra, beépített konyhabútorra, klímára, ajtó-ablak cserére, stb.
  • lakásszövetkezetek, vagy társasházi közösségek közös tulajdonában álló épületrészek felújítására, vagy korszerűsítésére
  • kiválthatjuk vele lakáscélú kölcsönünket is

Amit fontos tudni, hogy nyaraló vásárlására nem lehet felhasználni a lakástakarékot!

 

Mivel tudjuk igazolni a felhasználást?

  • Lakásvásárlás esetén be kell mutatni az adásvételi szerződést a lakástakarék-pénztár számára.
  • Építés, bővítés, felújítás, korszerűsítés esetén utólag kell igazolni a felhasználást. Fontos, hogy legalább annyi számlát igazoljunk, amennyi összeget a lakástakarék utalt a számunkra.
  • Amennyiben beletörlesztjük a már meglévő lakáshitelünkbe, banki hitelszerződéssel, és egy banki tartozásigazolással szükséges igazolnunk.

Minden esetben az érintett lakás/ház tulajdoni lapját magunknál kell tartanunk, hiszen elkérhetik igazolásképpen.


Hogyan működik a lakástakarék-pénztár?

Havonta be kell fizetni egy előre meghatározott, pénztárcánknak kényelmes összeget, ami nem lehet több havi 20.000 forintnál. Erre az összegre évente betéti kamat, és a befizetés 30%-ának megfelelő állami támogatás jár.


Többet tenne be a lakástakarékba?

Ha esetleg nagyobb összeget fizetnénk be, és gyűjtenénk össze, érdemes lakástakarék-pénztárt nyitni a házastársunk, gyermekeink, vagy más közeli hozzátartozónk számára is, így akár havi 40 ezer forintot, vagy esetleg még többet is félre tudunk tenni, és ezáltal több megtakarítás gyűlik össze az évek alatt.


Ki igényelheti az LTP-t?

Lényegében szinte bárki igényelheti, akinek még nincs a saját adószámán lakástakarék szerződés, és a megtakarítást lakáscélra fogja felhasználni. Nincs életkori megkötés, és azt sem vizsgálják, van-e már ingatlan tulajdonunk.

 

Mennyi a megtakarítási időszak?

A törvény szerint minimum 4 év maximum 10 év. Amennyiben fel szeretnénk mondani 4 év előtt a szerződést, abban az esetben kötelesek vagyunk visszafizetni az addigi állami támogatást illetve annak kamatait. A tőke, és a megtakarítás kamata visszajár.

Abban az esetben, ha hosszabb időre kötöttük meg a lakáscélt, de 4 év után már kivennénk az összegyűjtött összeget, jár az állami támogatás amennyiben igazoljuk a lakáscélt.

 


hirdetés

Túl hosszú időre kötöttük meg a szerződést?

Nem gond az se, ha 10 évre kötöttük meg a szerződést, de idő közben rájövünk, hogy elég 4 év is. Kérjünk szerződésmódosítást, és 4 év után felhasználhatjuk az összegyűjtött pénzünket.

 

Nem mindegy, hogy melyik lakástakarék-pénzárt választjuk

A kötött szabályokkal, és az állami támogatással is rögzített lakástakarék-pénztárak között is jelentős különbségek figyelhetők meg, melyekre érdemes odafigyelni.

Például egy 20 ezer forintos befizetéssel, és az egyik legrövidebb futamidővel (46-49 hónap esetében) összesen 920-980 ezer forintot teszünk félre, amire rájön az állam által nyújtott támogatás, melynek összege 276-294 ezer forint, plusz a betéti kamat, így a futamidő végén 1,2-1,3 millió forint gyűlik össze.

A lakástakarék-pénztárak közötti különbség elsősorban a szerződéskötési díjban figyelhető meg. Az utóbbi években volt példa pár 10 ezer forintos szerződéskötési díjra is, de előfordult már, akár 60-80 ezer forintos díj is, ami az éves állami támogatást akár teljes egészében elviheti, de felfedezhető a piacon olyan akció is, ahol a takarékpénztár elengedi a szerződéskötési díjat.

 

Ezért is érdemes, szétnézni a piacon az aktuális ajánlatok között, még mielőtt elindulnánk a választott lakástakarék-pénztárba, hogy biztosan a legmegfelelőbbet és legkedvezőbbet válasszuk.

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...