Hogyan tudja megtöbbszörözni a lakástakarék 30%-os állami támogatását?

  2017. május 03.

Magyarország legnépszerűbb ingatlancélú megtakarítása a lakástakarékpénztár (LTP). Talán azért is, mert az állam 30%-kal, de legfeljebb évi 72 ezer forinttal támogatja. Pár ezer forinttól elindítható, de a havi maximum befizetés 20 ezer forint. Minimum 4, maximum 10 évre köthető. Egy ingatlan megvásárlására, vagy legalább az önerő összegyűjtésére több millió forint szükséges, így a maximum havi 20 ezres befizetés, még az állami támogatással is kevésnek bizonyulhat. Ilyenkor több évre előre kell gondolkodni, hogy a szükséges pénz összejöjjön. Viszont, kevesen tudják, hogy meg is lehet többszörözni a támogatást. De vajon hogyan tudja megtöbbszörözni a lakástakarék 30%-os állami támogatását?

 

Hogyan tudja megtöbbszörözni a lakástakarék 30%-os állami támogatását?

Az LTP szerződés résztvevői:

  • Szerződő, aki a szerződés megkötésekor vállalja, hogy a futamidő végéig fizeti a díjakat.
  • Kedvezményezett, aki a szerződés lejáratakor rendelkezik az összeggel, illetve őt illeti az állami támogatás is.

 

Minden bizonnyal mindenki, minél hamarabb szeretne lakáshoz jutni, erre az lehet a megoldás, hogy egy családon belül több lakástakarékot nyitnak, ha van rá módjuk. Így ugyanannyi idő alatt, több pénzt gyűjthetnek össze.


hirdetés

Ha havonta többet tudna félretenni, mint 20 ezer forint, a megoldás az lehet, hogy egyszerre több családtagra is kötnek lakástakarék szerződést, és így a megtakarítható összeg, és az igénybe vehető állami támogatás is megsokszorozható. Fontos, hogy minden szerződésen eltérő legyen a kedvezményezettek személye, így mindegyikre járni fog az állami támogatás feltéve, hogy ők aktuálisan nem szerepelnek valaki más lakástakarék szerződésén kedvezményezettként, ugyanis egy személy, csak egyetlen lakástakarék kedvezményezettje lehet. A lényeg, hogy egyenes ági rokonok lehetnek a kedvezményezettek.

Úgy, mint:

  • szülő (nem csak vér szerinti, hanem lehet nevelő-, mostoha-, vagy örökbefogadó is)
  • gyermek (szintén lehet nevelt-, mostoha, vagy örökbefogadott)
  • nagyszülő
  • unoka
  • testvér (mostoha is)
  • házastárs (hivatalos élettársi viszony is elfogadott)

 

Ez azért lehet hasznos, mert több lakástakarékkal akár akkora összeget is elő lehet teremteni, amely egy nagyobb ingatlanra, vagy több kisebb lakásra is elegendő lehet. Így nem kell számos bankot végigjárnia, hogy hitelt vegyen fel.

Ha több lakástakarék is van egy családban, még nagyobb odafigyelést igényel, hogy pontosan, időben történjenek a befizetések, hogy ne bukja el az állami támogatást. Ha nem teljesíti a befizetéseket a szerződési feltételeknek megfelelően, sajnos nem túl sok értelme van a családon belüli, több lakástakarék fizetésének, mert a kalkulációja nem úgy fog alakulni, ahogyan tervezte.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...