Mennyi ideje van, hogy felhasználja a lakástakarékot a lejárat után?

  2017. október 03.

Ha lakáscélú tervei vannak a legjobb megoldás a lakástakarékpénztár. Már egészen kis összeggel elindítható, a maximum havi befizetés 20 ezer forint. Az állam is támogatja 30%-kal, de legfeljebb évi 72 ezer forinttal. Minimum 4, maximum 10 évre köthető.  Ha lejárt lakástakarék szerződése, Ön szabadon eldöntheti, mit kezd a megtakarított összeggel, illetve az állami támogatással. A megtakarított összegre a lejárat után, még 2 hónapot várnia kell, amit aztán lakáscélra használhat fel.

 

Ha Önnek hitelre is szüksége van az LTP mellé, a következő opciók léteznek:

  • A futamidő lejárata után igénybe veszi a lakástakarékhoz kapcsolódó kedvezményes hitelt. Ebben az esetben arra kell figyelnie, hogy annak mértéke nem lehet több, mint a havonta megtakarított összeg, valamint a megtakarítás összege és a vissza nem térítendő támogatást is magába foglaló összeg különbözete.
  • A futamidő lejárata előtt van szüksége a megtakarított összegre, illetve plusz pénzre. Ebben az esetben áthidaló kölcsönt tud felvenni. Az azonnali áthidaló kölcsön összege, maximum ugyanannyi lehet, mint a szerződéses összeg. Természetesen ebben az esetben a szerződött havi részlet mellett, a hitel kamatát is törleszteni kell.

 


hirdetés

Egyéb felhasználás

A lakástakarékban összegyűjtött pénzt már meglévő lakáshitelek, lakáscélra felvett hitelek előtörlesztésére is elfogadják a hazai pénzintézetek. Arra is van lehetőség, természetesen csak lakáscél esetén, hogy az árfolyamgátba belépett személy a gyűjtőszámla hitelt egyenlítse ki.

 

Hogyan tudja igazolni a felhasználást?

Miután eldöntötte milyen lakáscélra fogja felhasználni a lakástakarékban összegyűjtött pénzét, azt is fontos tisztázni, hogy mennyi ideje van minderre. Nem minden lakáscélnál egyforma a határidő, illetve a felhasználás igazolásának módja. Lakáscéltól függően eltérő határidőn belül, és eltérő módon kell a felhasználást igazolni. Hogy pontosan milyen igazolások szükségesek a felhasználáshoz lakástakarékonként eltérőek lehetnek.

 

Mi történik, ha nem igazolja a felhasználást?

Ha nem igazolja a felhasználást, az állami támogatást, illetve az arra eső betéti kamatokat büntető kamattal növelten vissza kell fizetni.

 

Pontosan mit kell igazolni, és erre mennyi ideje van?

  • Használt ingatlan vásárlása esetén a tulajdonszerzést kell igazolni, amire 120 napja van.
  • Új ingatlan vásárlása esetén a tulajdonszerzést kell igazolni, amire 18 hónapja van.
  • Építésnél, bővítésnél a felhasznált anyagokat kell igazolni, amire 18 hónapja van.
  • Felújításnál, korszerűsítésnél az igénybe vett szolgáltatásokat kell igazolni, amire 120 napja van.
  • Lakáshitel visszafizetésénél az előtörlesztést, illetve a végtörlesztést kell igazolni, amire 30 napja van.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...