Emelkedik a BUBOR, nőnek a lakáshitel kamatok!

  2020. február 28.

Úgy tűnik, hogy bekövetkezett a lakáshitelesek rémálma, emelkedik a BUBOR, nőnek a lakáshitel kamatok, amiből egyértelműen következik, hogy magasabbak lesznek a törlesztők. Sokáig nagyon mélyen voltak a hitelkamatok, így jó döntésnek tűnt változó kamatozású kölcsönt felvenni. Ez a volt devizahiteleseket érinti, illetve a 6 és 12 havi kamatperiódusú jelzáloghiteleseket. Ők azok, akiknek emelkedik a havi törlesztőrészlete márciustól.

 

Emelkedett a referenciakamat, vagyis a BUBOR. A BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) az a kamatszint, amin a pénzintézetek egymás közti hiteleiket bonyolítják. 2016 novemberétől tartja kézben Magyar Nemzeti Bank ezt a mutatót, és naponta beállítja a panelbankok denominált fedezetlen bankközi hiteleinek kamatszintje alapján. Átlagolással meghatározza ezekből a kapott értékekből a BUBOR-t, és ehhez igazodik a lakossági hitel kamatozása.

A február 26-i BUBOR érték 0,75% lett, ami 0,38 %-os emelkedést jelent. Vagyis, ha korábban az alacsonyabb BUBOR érték mellett állapították meg a kamatot illetve a THM-et, ez az első kamatváltoztatás alkalmával emelkedni fog.

 

Ebben az esetben lényeges, hogy hitelfelvételkor a fix vagy a változó kamatozású kölcsönt választotta. Nem érinti a BUBOR változása azokat, akik végig fix kamatozású kölcsönt vettek fel. Viszont akiknek változó kamatozású a hitele, azoknak kiszámíthatatlan a törlesztője, így a BUBOR emelkedésével, az is nőni fog. Előre nem lehet megjósolni, hogy a BUBOR fog-e emelkedni a jövőben, mert nagyon összetett folyamatok alapján alakul.

A kamatperiódus hossza is sokat számít hitelfelvételkor. Mivel jelenleg nagyon jók a majdnem végig fix kölcsönök, és nem sokkal magasabb a törlesztőjük, mint a rövid kamatperiódusú ajánlatoknak, ezért ez utóbbiakat kevesebben választják. Nem véletlen, mert minimális ráfizetéssel, sokkal nagyobb biztonságot is választhat.

 

Magyarországon a jelzáloghitelek piacának tekintetében majdnem az összes tartozás fele, mintegy 1906 milliárd forintnyi kölcsön még jelenleg is rövid kamatperiódusú. Ezek jelentős hányada a volt devizahitelesek hitelszerződése. Ők 2015-ben a forintosításkor automatikusan 3 havi BUBOR alapú kamatperiódusra lettek állítva, így legnagyobb arányban ők tapasztalhatnak márciusban emelkedést a törlesztőrészleteikben. Nem csak a 3 havi, de a 6 és 12 hónapos BUBOR kamatszintek is rohamosan emelkedtek az elmúlt hetekben. A 12 havi BUBOR esetében 402 milliárd forintnyi tartozás oszlik meg, mintegy 76 ezer szerződés között, míg 6 havi BUBOR-on alapszik 202 milliárd értékben több mint 36 ezer hitelszerződés is.

 

Ha ingatlanvásárláson töri a fejét, érdemes minél előbb belevágni. Lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad.

A lakáshitelek összehasonlítására kiváló megoldás a Hitelmax lakáshitel kalkulátora, ha nincs ideje végigjárnia a bankokat. Amellett, hogy egy reális összképet kap a lakáshitel ajánlatokról, rengeteg időt is spórolhat, mert ezáltal, csak a választott bankhoz kell bemennie. A kalkulátor használata nagyon gyors, egyszerű, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Be kell írnia a kért adatokat, majd ez alapján a kalkulátor kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél Önnek esélye lehet a hitelfelvételre. Ezt követően Önnek csak ki kell választania a legszimpatikusabbat.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...