Vidéken egyre drágábbak az ingatlanok, míg Budapesten olcsóbbak az albérletek!

2018-01-19

Magyarországon az ingatlanpiac növekedése 2017-ben sem állt le, azonban megfigyelhető, hogy egyre nagyobb szerep jut a vidéki lakások piacának. A korábbi évek adataihoz képest tavaly többen költöztek nagyvárosokba, de vidéket is egyre többen választották. Egy friss elemzés szerint 2017-ben a használt típusú lakások 9,9%-kal, míg az új építésű ingatlanok értéke 15,7%-kal drágult és idén is további áremelkedésekre lehet számítani. Az áremelkedések üteme lassult a tavalyi évben, viszont a nagyvárosokban drágulás észlelhető, az egyre nagyobb kereslet miatt.

Január közepén Budapesten a használt lakások négyzetméterára átlagosan 548 ezer forint volt, addig például Debrecenben az átlagár 308 ezer forint, Szegeden 255 ezer forint volt. Győrben 338 ezer forint, Székesfehérváron pedig 318 ezer forintba került egy négyzetméter.

Elemzők szerint áremelkedésre lehet számítani a megyeszékhelyeken és a megyei jogú városokban egyaránt.

Tavaly, elsősorban a 30 millió forintnál olcsóbb ingatlanoknál volt tapasztalható a jelentősebb áremelkedés. Ez talán annak is köszönhető, hogy Magyarország lakosainak többsége ezen árkategóriába tartozó ingatlanokat engedhet meg magának. Tavaly az ilyen lakások ára 14%-kal növekedett, míg a 30 millió forintnál drágább ingatlanoknál 9%-os emelkedés volt megfigyelhető.

A szakértők szerint várhatóan emelkedni fognak még az árak a vidéki lakáspiacon és elemzéseik szerint 2017-ben elkezdődött a vidéki ingatlanpiac felzárkóztatása.


Fékeztek az albérletárak!


Az albérlet árak az utóbbi 5-6 évben szinte a kétszeresére nőttek, viszont a friss elemzések szerint most mintha fékezne az albérletpiac. Az albérleti díjak terén stagnálás figyelhető meg szinte Budapest összes kerületében.

Ez persze nem azt jelenti, hogy megállt az árak növekedése, csak azt, hogy az elmúlt évekhez képest lassabban drágulnak az albérletárak. Példaként egy tavaly márciusában 140 ezer forintért kiadott ingatlant 2018 januárjában 150 ezer forintért hirdettek. Az elmúlt években viszont ennél jóval nagyobb árbeli ugrások voltak jellemzőek. Várhatóan tovább lassul a drágulás, így később nem kell magasabb árakkal számolni.

Azonban más változások is megfigyelhetőek!

A friss elemzések viszont azt is kimutatják, hogy 2018. január elején 20%-kal kevesebb ingatlant hirdettek, mint jelenleg, illetve, hogy fele annyi 50-100 ezer forint közötti ingatlan található meg a piacon. Viszont, ebbe az árkategóriába már csak a bérlakások 17%-a kerül bele, amíg a lakások több mint 50%-a már 100-150 ezer forintba kerül havonta a bérlőknek. Ez a szám tavaly még csak 45% volt.

Jelenleg már a Budapest kerületeiben meghirdetett kiadó garzonlakásra nem jellemző a 100 ezer forint alatti ár.


hirdetés


Idén átadják az újonnan elkészülő közel 20.000 új lakást

2018-ban nagyjából 20 ezer új lakást fognak átadni, aminek nagy részét eladják, viszont a 20-30%-uk előreláthatólag az albérletpiacon fog megjelenni. Akik teljesen új otthonba szeretnének költözni, azoknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, hiszen ezek a lakások a drágább kategóriába tartoznak, és szinte biztosra vehető, hogy 150 ezer forintnál többe fog kerülni a bérlésük. Viszont, ez kihathat az olcsóbb lakások keresetére is, hiszen mivel az újonnan átadott lakások bérleti díja várhatóan magas lesz, a rezsijük vélhetően kisebb, mint a régebbi típusú lakásoknál, így enyhülhet a nyomás a 100-150 ezer forint közötti bérbeadó ingatlanok terén.