Változnak az online bankkártyás vásárlás szabályai

  2019. augusztus 30.

Sokan választják online vásárláskor a bankkártyás fizetést. Sajnos a bankkártya visszaélések száma megnőtt az utóbbi időben. Ennek köszönhetően 2019. szeptember 14-től változnak az online bankkártyás vásárlás szabályai. Kötelező lesz az Európai Unión belül a biztonsági kód használata online vásárláskor.

 

Az internetes vásárlás gyors és kényelmes, otthonról végezhető művelet. Ki sem kell mozdulni a lakásból, nem kell órákat bolyongani a bevásárlóközpontokban, elkerülhető a hosszas sorban állás és egyéb kellemetlenségek. Így nem meglepő, hogy egyre többen választják a vásárlásnak ezt a formáját. Az online fizetés mind a magánszemélyek, mind a vállalkozók számára kedvelt megoldás.

Legnagyobb arányban a 18-29 éves korosztály fizet online, mégis ők a legkevésbé elővigyázatosak, ha kártyaadataik védelméről van szó. Egy felmérés szerint mindössze 18%-uk szokott odafigyelni a biztonsági intézkedésekre, míg az idősebbek több mint 40%-a teszi meg a szükséges lépéseket. Az online kártyás fizetést választók 90%-a tudja, hogy az online fizetési oldalakon nem kell megadni a PIN kódot. 76%-uk kerüli, hogy a kereskedői weboldal elmentse a kártyaadataikat.

 

Internetes vásárláskor a biztonság is fontos szempont. Ha valaki elhagyja bankkártyáját vagy ellopják, akkor könnyen levásárolhatják neten a rajta levő összeget, ehhez ugyanis kártya felületén minden adat megtalálható. Ezért szigorítják meg szeptembertől az online bankkártyás vásárlásokat.

 

Megmaradnak a korábbi biztonsági megoldások, ezek kiegészítése lesz az internetes biztonsági kód szolgáltatás. Ennek használata szeptember közepétől az Európai Unió PSD2 irányelve miatt kötelezővé válik minden online tranzakció során. A szolgáltatás az egyedi hitelesítési megoldással személyre szabható biztonságot nyújt az üzleti betéti kártyával rendelkezőknek is. A szolgáltatás díjmentes. Lényege, hogy online vásárláskor a fizetés jóváhagyásához a kártyaadatokon kívül, az SMS-ben telefonra érkező, egyszer használatos biztonsági kódot is meg kell adni. Az azonosítás formája – SMS, beolvasható színes vizuális kód, QR-kód – bankonként különböző lesz. Ezt aktiválni kell majd, például az adott pénzintézet online felületén.

Ez a biztonsági szolgáltatás sajnos csak az Unión belül történő vásárlások esetén nyújt védelmet. Ha olyan országokban vásárol az interneten, melyek nem tartoznak az Unióhoz, a védelem nem áll fenn. Ezeken a weboldalakon érdemesebb a rendes bankkártya helyett virtuális kártyával fizetni.

 

Az internetes biztonsági kód szolgáltatás mellett a vállalkozások számára is elérhetőek olyan egyéb funkciók, amelyek még biztonságosabbá teszik a kártyahasználatot. Maximalizálhatja a napi elkölthető pénz mennyiségét a virtuális vásárlási limitet. Korlátozhatja, hogy mely országokban lehet használni a kártyát. Csak Magyarországon, csak Magyarországon és Európában, vagy az egész világon. A külföldi használatkorlátozás csak azokra a tranzakciókra vonatkozik, ahol a kártya, vagy a kártyaadatokat tartalmazó eszköz (pl. mobiltelefon) fizikailag is jelen van.

 

Ha a bankkártyáját ellopják vagy elveszíti, azonnal tiltsa le, a napi bevásárlást és készpénz felvétel limitet pedig állítsa nullára, ezzel használhatatlanná teszi a plasztik lapocskát. Ha azonban megtalálja a kártyát, akkor azonnal jelentse be. Ugyanis ha tovább használja a letiltatott bankkártyát anélkül, hogy értesítené a bankot, akkor még KHR listára is kerülhet.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...