Vajon megéri türelmi idővel lakáshitelt felvenni?

  2019. szeptember 06.

Az alacsony lakáshitel kamatok arra ösztönzik a lakosságot, hogy egyre többen vágjanak bele a lakásvásárlásba. Viszont az ingatlanárak nagyon magasra szöktek, így nem mindenki tud készpénzből ingatlant vásárolni. A legtöbben hitelt is vesznek fel, hogy álmaik otthonát meg tudják venni. Ha lakáshitelre is szüksége van az ingatlanvásárláshoz, használja a Hitelmax lakáshitel kalkulátorát. Ennek segítségével, objektív, megbízható forrásból egy reális összképet kaphat a lakáshitel ajánlatokról. Az online kalkulációval rengeteg időt is spórolhat, mert ezáltal, csak a választott bankfiókba kell bemennie. A kalkulátor használata egyszerű, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Adatainak megadása után a kalkulátor kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél Önnek esélye lehet a hitelfelvételre. Ezt követően Önnek csak ki kell választania a legkedvezőbb konstrukciót. Ha valamilyen oknál fogva halasztott tőkefizetésű kölcsönt választ, tudnia kell, hogy az induló törlesztőrészlet nagysága alacsony, viszont a türelmi időt követően megemelkedik, sőt magasabb lesz, mint egy normál hitelnél. De vajon megéri türelmi idővel lakáshitelt felvenni?

 

Több hitelintézet is lehetőséget ad, a türelmi idővel induló lakáshitel igényelésére. Ebben az időszakban a törlesztőrészlet kisebb, hiszen csak kamatot fizet, így a tőketartozás nem csökken. Az átmeneti időszak után viszont a törlesztő megemelkedik. A futamidő egy részét elvitte a türelmi idő, a teljes tőketartozást pedig a hátralévő időben kell kifizetni. Ezért lesz nagyobb a havi kötelezettség, mint türelmi idő nélkül lett volna.

 

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon türelmi idővel induló konstrukció esetén több pénzt kell-e visszafizetni a banknak? Nagy valószínűséggel igen. Ha össze szeretne hasonlítani két hitelkonstrukciót, figyelembe kell venni a havi törlesztőrészletek alakulása mellett a teljes futamidő alatt visszafizetendő összeget is.

A másik fontos kérdés, ami sokakat foglalkoztat, hogy akkor miért igényeljen az ember halasztott tőkefizetésű hitelt? A válasz egyszerű. Ilyen magas lakásárak mellett nem nehéz a vásárlóknak az összes megtakarításukat elkölteni. Megterhelő lehet a családi kasszának a megnövekedő extra kötelezettség. Erre a helyzetre jelenthet megoldást egy átmeneti fizetési könnyítés. Legyen azért nagyon óvatos a türelmi időt illetően, hiszen ha már az induló fizetési kötelezettségek is nehézséget okoznak, akkor mi történne egy kamatemelkedés esetén? Figyeljen arra, ha ezt a fajta konstrukciót választja, hogy a halasztott tőkefizetési időszak a lehető legrövidebb legyen.

 

Egy halasztott tőkefizetésű kölcsönre egy kamatemelkedés nagyobb hatással van, mivel kamatfordulókor a tőketartozás magasabb, mint egy normál hitelnél. Így egy halasztott tőkefizetésű hitelnél, akár több 10 ezer forinttal is megnövekedhet a törlesztő. Nem árt, ha ezt figyelembe veszi a kölcsön igénylése előtt. Mérlegeli, hogy egy ilyen esetben is rendben tudja-e fizetni a jövőben hitelét. Érdemes esetleg egy szakértővel átbeszélni a dolgot, hogy ne adósodjon el a későbbiekben. Fontos tudni, hogy a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel konstrukciót nem is lehet türelmi idővel kérni a bankoktól.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...