Növelje egy év végi befizetéssel nyugdíj megtakarítását!

  2019. december 12.

Mindenki boldog, békés nyugdíjas évekre vágyik. Ehhez az is szükséges, hogy anyagi biztonságban legyen. Sajnos a hazai nyugdíjak nem arról híresek, hogy gond nélkül élhetnek belőle a szépkorúak. Sokan dolgoznak nyugdíj mellett, vagy időben gondolnak a nyugdíjas időkre, és még aktív korukban elkezdenek megtakarítani erre a célra. Ha van nyugdíjcélú megtakarítása, figyeljen a részletekre, mert sok pénzt nyerhet vele. Például növelje egy év végi befizetéssel nyugdíj megtakarítását! December végéig van lehetősége arra, hogy maximálisan kihasználja a nyugdíj-előtakarékossági formák után járó 20%-os állami támogatást. Az adókedvezmény nyújtotta lehetőség által a rendszeres havi megtakarításon felül egyszeri nagyobb összeg befizetésével, akár több millió forintot is nyerhet.

 

Szomorú tény, hogy 2019-ben az átlagos nyugdíj 43%-kal marad el az átlagbértől. A nyugdíj önmagában alacsonyabb mértékű jövedelmet jelent, mint ha munkaviszonnyal rendelkezne. Így nyugdíjas éveire kedvezőtlenebb pénzügyi helyzetbe kerülhet, ha nincs megtakarítása. Ezért célszerű még aktív évei alatt időskori megélhetéséről gondoskodni. Háromféle nyugdíj-előtakarékossági lehetőség van, melyekhez 20%-os adókedvezmény is párosul:

  1. nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ)
  2. nyugdíjbiztosítás
  3. önkéntes nyugdíjpénztár

 

Az adott évi befizetések után nyugdíj előtakarékossági számla esetén maximum 100 ezer forint, önkéntes nyugdíjpénztár mellett maximum 150 ezer forint, nyugdíjbiztosítással pedig legfeljebb 130 ezer forint adóvisszatérítésre lehet jogosult, ami a megtakarítási számláján kerül jóváírásra. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben többféle megtakarítása van, akkor ezek a felső határok nem adódnak össze, így egy év során csak 280 ezer forint lehet az adókedvezmény teljes összege.

 

Az adóvisszatérítésre a befizetett személyi jövedelemadóból kerül sor, vagyis csak akkor részesülhet adójóváírásban, ha az állam részére kellő mértékű SZJA-t fizetett be. A maximális adókedvezmény kihasználásának elméletileg akadálya nincs, ugyanis a 2019-es minimálbér szintje mellett is évi 268 200 forint jövedelemadót kell fizetni. A KATA-s és EVA-s vállalkozók, illetve a GYES-en levők, nem jogosultak a kedvezményre, mert nem fizetnek SZJA-t.

 

A maximális adóvisszatérítéshez nyugdíj előtakarékossági számla esetén 500 ezer forint, önkéntes nyugdíjpénztár mellett 750 ezer forint, nyugdíjbiztosítással pedig 650 ezer forint éves befizetés szükséges. Már havi 20 ezer forint rendszeres befizetése esetén is jól érzékelhető az adójóváírás hatása.

Egy nagyobb összegű befizetésnek nem csak az adójóváírás a kedvező hatása, hanem egyéb előnyei is lehetnek. A megtakarított összeg növekedésével egyre több pénz kerül befektetésre, mely után nyugdíj-előtakarékossági formától függően évente átlagosan 5-8%-os hozamra számíthat. A rendszeres befizetések melletti már évi egyszeri 100 ezer forint is több millió forint plusz pénzt jelenthet.

Ha a havi megtakarításon felül évi egyszer befizet 100 ezer forintot, akkor 30 év alatt 7,2 millió Ft-tal nő megtakarítása lejáratkori értéke. Egy ilyen konstrukcióval 17,5 millió forint helyett közel 25 millió forintot gyűjthet össze, melyhez összesen 10,2 millió forint befizetésére volt szükség.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...