Nyugdíjkötvény, minden, amit tudni érdemes!

  2019. július 26.

Sokan nincsenek megelégedve sem jelenlegi keresetükkel, sem leendő nyugdíjukkal, így szeretnének félretenni nyugdíjas éveikre. Mindenki az anyagi biztonságra törekszik. A legtöbben legalább olyan színvonalon képzelik el öregkorukat, mint a munkában töltött időszak közben. Érdemes időben gondolni a nyugdíjas időszakra, és valamilyen megtakarítási formát keresni. Hazánkban jelenleg három nyugdíjcélú megtakarítás létezik. Közös tulajdonságuk a befizetések után igényelhető 20% adójóváírás, amit a személyi jövedelemadóból lehet érvényesíteni. Fontos, hogy mielőtt nyugdíjpénztárt választ, tájékozódjon a költségekről, illetve a hozamokról. A kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. Most elolvashat a nyugdíjkötvényről, mindent, amit tudni érdemes!

 

Az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Olyan kötvény kidolgozása volt a cél, melyet a nyugdíjcélra gyűjtők nyugdíjas korukban kedvezőbb feltételekkel tudnak majd visszaváltani, mint a nyugdíjba menetelük előtt. Az állam célja, hogy a nyugdíj-előtakarékossági számla, az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíjbiztosítás megtartása mellett közvetlenül is alternatívát kínáljon a nyugdíjcélú megtakarítások között, és megmaradjanak a nyugdíj-előtakarékosság után járó adóvisszatérítések is.

A nyugdíjkötvény célja kettős. Egyrészről az állam ösztönözni szeretné a nyugdíjcélú öngondoskodást, másrészről tovább kívánja növelni a lakosság állampapír-vásárlását is.


Nyugdíjkötvény, minden, amit tudni érdemes

  • Új, hosszú lejáratú állampapírtípus lenne, akár 30-40 évre szóló befektetés.
  • A rendszeres, nyugdíjcélú előtakarékosságot segítené elő vele a kormány.
  • Csak magánszemélyek fektethetnének bele.
  • Nyugdíjba vonuláskor egy összegben vagy járadék formában lenne felhasználható.
  • A nyugdíjkötvény egy speciális kötvénysorozat, mely lejárata a megtakarító nyugdíjkorhatárához igazodik. A nyugdíjkötvény kamatozása változó kamatozású, mely áll egy kamatbázisból és egy kamatprémiumból: Nyugdíjkötvény kamata % = kamatbázis % + kamatprémium %. A kamatbázis maga az infláció lesz, de legalább nulla, tehát a papírunk biztosan infláció feletti hozamot fog garantálni. Ezen felül lesz egy kamatprémium, ami azt mutatja meg, hogy az infláció felett mekkora kamatot kínál az adott kötvény. Ez a kamatprémium attól függ, hogy a megtakarító hány éves (várhatóan mikor megy nyugdíjba), azaz milyen futamidejű nyugdíjkötvény kerül megvásárlására.
  • A meglévő állampapírokhoz hasonlítóan (és több nyugdíjcélú megtakarítástól eltérően) "költségkímélő" megtakarítási forma lenne.

 

A nyugdíjkötvénnyel a pénzét az államnak adja kölcsön, aki ígéretet tesz annak visszafizetésére. Amíg a költségvetés stabil, addig nincs probléma, a kamatok biztonságos hozamot garantálnak. Jelenleg nincs mitől tartani, az államadósság szintje nem túl magas, és az alacsony kamatok is kedvezőek a költségvetésnek.


hirdetés

A gond akkor van, ha az ország fizetésképtelenségének kockázata emelkedik. Ekkor a befektetők magasabb kamatokat várnak el, és elképzelhető, hogy fizetési nehézségekkel kell szembenézni.

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...