Milyen megtakarítást érdemes választani gyermekének?

  2017. december 12.

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Szülőként az is fontos, hogy anyagilag tudja segíteni gyermekét, ha felnő. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány lehetőséget, amelyekkel gyermekét támogathatja anyagilag megtakarítások formájában. Minél előbb elkezdi gyermekei számára gyűjteni a pénz, annál nagyobb összegre tehet szert. Érdemes szem előtt tartani, hogy miben szeretné gyermekét segíteni, és annak megfelelően megtakarítási formát választani.

Alaposan gondolja végig, mire lenne gyermekének leginkább szüksége mire felnő. Manapság diploma nélkül nehéz boldogulni. A jobb munkahelyeken elvárnak egy, de inkább kettő közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgát. Egy külföldi, minimum egy-két féléves tanulmány jelentős előny lehet egy állásinterjún. Számolni kell a kötelező tandíjjal, részvételi díjjal, vizsgadíjakkal. Illetve a tanulmányokon felül egyéb kiadások is vannak úgy, mint lakhatás, étkeztetés, közlekedés, illetve a mindennapi kiadások. Persze a gyermek dolgozni is tud tanulmányai mellett, viszont csak korlátozottan, mert első sorban az iskolára kell koncentrálnia.

 

A tanulmányokon kívül egyéb dolgokban is szokták a szülők segíteni gyermekeiket, amivel megalapozzák jövőjüket. Egyre több fiatal megy ki külföldre szerencsét próbálni, amely némi kezdő tőke nélkül igen nehéz lenne. Minimum annyi pénz szükséges, amely legalább fedezi az oda utat, visszautat és egy-két hónap lakhatást-megélhetést, amíg megfelelő állást talál az ember.

Sok szülő szeretné támogatni gyermeke házasságát és esküvőjét, amelynek költsége az igényektől, elvárásoktól jelentősen függ, de abban biztos lehet, hogy nem lesz olcsó mulatság. Sokan kapnak szülői segítséget a családalapításhoz, otthonteremtéshez. A szülők igyekeznek az évek folyamán legalább az önerőre valót megtakarítani egy ingatlan megvásárlásához.

Ha eldöntötte, hogy félretesz gyermeke jövőjére, a következő lépés kiválasztani azt a megtakarítási formát, amellyel a legtöbb pénzt gyűjtheti össze neki az évek alatt. A következő lehetőségeket érdemes átgondolni attól függően, hogy milyen célra szeretne gyermeke számára megtakarítani.

 

Babakötvény, Start-számla

Minden 2006 után született gyermeknek automatikusan jár a Start-számla, azaz 42.500 Ft állami támogatás. Szülőként ezt kiegészítve nyithat úgynevezett Kincstári Start-értékpapírszámlát, ahol egy 19 éves állampapírt vesz, azaz 19 évig kölcsön adja gyermeke pénzét az államnak. A Babakötvény az az értékpapír, amit az erre a Kincstárnál megnyitott Start-értékpapírszámlára történő befizetéseivel vásárol. A támogatás összege nem magas, a szülők által befizetett összeg 10%-a, de évente legfeljebb 6000 forint, illetve az infláció fölött 3%-os kamatot fizet, vagyis minimum 3%-ot kamatozik pénze. A pénzt bent kell tartani 19 évig, mert az csak a nagykorúság (18. év) elérése után használható fel. A Start-számla ezen felül csak a jogszabályban meghatározott célokra költhető, csak a gyermek veheti fel, a szülő nem. Előnye, hogy a megtakarítás semmilyen költséggel nem jár, nincs számlanyitási és számlavezetési díj sem.

 

Lakástakarékpénztár

A lakáskassza vagy lakástakarékpénztár (LTP) az egyetlen államilag támogatott lakáscélú megtakarítási forma. Az éves befizetést az állam 30%-kal, de maximum évi 72.000 Ft-tal támogatja, az így összegyűjtött pénzt viszont csak lakáscélra fordíthatja. Ez azt jelenti, hogy vásárlásra, építkezésre, felújításra, bővítésre vagy lakáshitel kiváltására. Futamideje 4-10 év. Így ez a gyermeket a későbbiekben tudja segíteni, amikor már serdülő, vagy kamasz korú gyermek a szülői házból való elköltözést tervezi.

 

FundiMini

A FundiMini Gyerekszámla, ahogy a neve is mutatja, mondhatjuk, hogy a lakástakarékpénztár kistestvére. Az állam ezt is évi 30%-kal, de maximum 72.000 forinttal támogatja. Ezt a konstrukciót gyermeke 14. életévének betöltése előtt indíthatja el, és 18 éves koráig gyűjtögethet a számlán. A megtakarított összegeket csak lakáscélra lehet felhasználni. A Gyerekszámlához tartozó különleges szolgáltatással az Okospersellyel, pénzügyi tudatosságra nevelheti gyermekét.

 

Banki gyermek megtakarítási számlák

Számos banknál lehetősége van kimondottan gyermekeknek szánt megtakarítási számlát nyitni, amely úgy működik, mint egy havi díjfizetésű bankszámla, amelyhez bármikor hozzáférhet. Sajnos ezért viszont alig jár rá kamat, ezért hosszú távú tőkeépítésre nem alkalmas. Viszont arra kiváló megoldás lehet, hogy gyermekét megtanítsa, hogyan bánjon a pénzzel, például úgy, hogy oda utalja neki a zsebpénzt.

 


hirdetés

Tartós befektetési számla

A TBSZ (Tartós Befektetési Számla) egyáltalán nem gyermek megtakarítás, mégis néhány speciális esetben felmerülhet, mint lehetőség. A TBSZ egy értékpapír számla, amely 3-5 éves távon biztosít kamatadó kedvezményeket. Pénzt csak az első évben lehet rá befizetni, később már nem. Mivel ez egy értékpapír számla, folyamatosan kereskedni kell rajta, ezért csak azoknak a szülőknek ajánlatos, akik rendelkeznek némi tőzsdei, illetve értékpapírpiaci ismerettel, illetve legfeljebb 5 évben gondolkodnak.


Gyermek megtakarítási programok a biztosítóknál

A különböző biztosító társaságoknál is nyithat gyermekének megtakarítási számlát. Hosszú távon a legmagasabb hozamokat ezekkel fogja elérni, és a felgyülemlett pénzt illetve a hozamokat szabadon felhasználhatja. Ezek a megtakarítások függetlenek az államtól, és a bankoktól. A piacon nagyon sokféle termékkel lehet találkozni, így nehéz közöttük eligazodni, a befektetés kiválasztásához ajánlott szakember segítségét kérni.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...