Milyen esetekben segít egy hitelfedezeti biztosítás?

  2019. október 15.

Mielőtt hitelt vesz fel, mérlegelje pénzügyi helyzetét. Számolja át, hogy mekkora az az összeg, ami nem terheli meg nagyon a havi kiadásokat. A jelenlegi személyi kölcsönök nagy része fix kamatú, egy esetleges kamatemelkedés nem befolyásolja a havi törlesztők nagyságát. Viszont egyéb tényezők kihathatnak rá. Egy lakáshitel esetében tetemesebb összeget vesz fel az ember, melynek havi törlesztése is nagyobb kiadást jelent. A kifizetés sikeressége a pénzügyi biztonságán múlik, amit több dolog is megrengethet. Előfordulhatnak olyan önhibáján kívüli okok, mikor nem tudja fizetni a törlesztőrészletet. A megoldás a hitelfedezeti biztosítás lehet. De milyen esetekben segít egy hitelfedezeti biztosítás?

 

Milyen esetekben segít egy hitelfedezeti biztosítás?

  • Az adós halála: Abban az esetben, ha az adós elhunyt, a hitelt tovább kell fizetni a rokonoknak. Az örökösöket meg lehet kímélni az anyagi tehertől egy hitelfedezeti életbiztosítással, a biztosító ugyanis halál esetén kifizeti a teljes fennálló tartozást.
  • Egészségkárosodás, rokkantság: Egy tartós egészségkárosodás, rokkantság esetén a biztosító rendezi a teljes tartozást. A károsodás minimális mértékét a biztosító határozza meg.
  • Munkanélküliség: Munkahely elvesztése esetén a biztosító egy ideig fizeti az adós helyett a törlesztőrészletet.
  • Tartós betegség: Az egészségi állapot megromlása esetén csökkennek a havi bevételek. Ebben a helyzetben is kifizetheti Ön helyett a biztosító a törlesztőrészletet, legalábbis egy meghatározott ideig.

 

Általában a szolgáltatók a havi törlesztőrészlet egy meghatározott részéért cserében nyújtanak biztosításokat. Ez jellemzően a havi esedékesség 6-7%-a, attól függően, hogy mennyi eseményre köt biztosítást. Van olyan hitelintézet is, amely a biztosításért kamatkedvezményt ad.

 

Mielőtt megköti a biztosítást, érdemes áttanulmányozni az egyes biztosítók feltételeit, ugyanis nem minden esetben fizetik ki a havi törlesztőrészleteket, illetve a fennálló tartozást. Néhány fontos szempont:

  • Meglévő, eltitkolt betegségek esetén a biztosító általában nem fizet.
  • A biztosítás megkötését követően van egy türelmi időszak. Ha ezen az időszakon belül következik be a káresemény a biztosító nem fizet.
  • Felmondással, közös megegyezéssel megszűnő munkaviszony esetén a biztosító nem fizet.
  • Munkanélküliség, táppénz esetén csak egy meghatározott ideig rendezi a biztosító a havi törlesztést. Ez általában 6-12 hónap.
  • Csak egy bizonyos egészségkárosodási szint felett fizeti ki a biztosító a tartozást. Ez általában minimum 50-70%-os rokkantsági szint szokott lenni.
  • Munkanélküliség, táppénz esetén van egy türelmi időszak, amíg a biztosító nem fizet. Ez általában 60-90 nap. Ha ennél hosszabb ideig áll fenn a munkanélküliség, táppénz, csak akkor kezdi el a biztosító fizetni a havi kötelezettségeket.

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...