A legnagyobb hiba a hitelfelvételnél!

  2019. július 29.

Rengetegen vágnak bele mostanság a hitelfelvételbe, hiszen ilyen kedvező kölcsön kamatokkal már régen találkozhattunk. Sokan nem elég körültekintőek a hitelfelvételnél, ezért hibákat vétenek. De mi a legnagyobb hiba a hitelfelvételnél? A továbbiakban kiderülnek a részletek! Hitelfelvétel előtt nem árt alaposan végignézni a bankok ajánlatait. Erre kiváló megoldás lehet a Hitelmax hitelkalkulátora. Nincs más dolga, mint beírni adatait, és a rendszer azok alapján listád ad azokról a pénzintézetekről, ahol esélye lehet a hitelfelvételre. Önnek csak ki kell választani a legkedvezőbb konstrukciót.

 

A hitelintézetek sokszor adnak kedvezményt azoknak a hiteligénylőknek, akik vállalják, hogy az intézmény ügyfeleivé válnak. Egy-egy nagyobb összegű hitelfelvételnél nem is kérdés, hogy élni kell ezzel a kedvezménnyel, de a pénzintézet arra fogja Önt buzdítani akár már kis összegű hitelfelvételnél is, hogy nyisson náluk folyószámlát. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy valóban megéri-e?

A bank nem csak a kamatokból él, hanem különféle szolgáltatásokból (számlavezetési díj, kártya-kiállítási díj, stb.) is. Ezért nem mindegy a pénzintézetnek sem, hogy a hiteligénylő folyószámlát is nyit-e a náluk, vagy sem. Ha él a lehetőséggel, akkor a bank általában kamatkedvezményekkel jutalmazza mindezt.

Nagy összegű hitelnél akkor is érdemes bankot váltani, ha kifejezetten erre nincs kedvezmény, de a kamat még így is alacsonyabb. Sajnos a lakosság nagy része nem így jár el. A magyarok rossz szokása, hogy bemennek a folyószámlát vezető pénzintézethez, és felveszik ott a kölcsönt. Ezért lehet az, hogy az újonnan felvett személyi hitelek kamatai messze drágábbak, mint a legolcsóbb hiteleké.

Mivel óriási eltérések vannak a bankok között, nem is kérdés, hogy egy nagyobb összeg felvételénél érdemes bankot váltani, hiszen a törlesztők között tízezres, a teljes visszafizetendő összegeknél pedig milliós különbségek is lehetnek. Érdemes tehát időd fordítani arra, hogy több bank ajánlatát is megnézze. Ne csak számlavezető bankjába bízzon.

 

A hitelintézet nagyon jól jár, ha kis összegű személyi hitelfelvételkor is nyit nála folyószámlát, ez azonban nem kötelező. A kérdés itt is felmerül, hogy érdemes-e saját bankjától kölcsönt felvenni kis összegben, vagy válasszon egy kedvezőbb ajánlatot.

Egy kisebb összegű, mondjuk 500 ezer forintos hitelfelvételnél nagyjából 3 ezer forint lehet az eltérés havonta a bankok között. Ez nem tűnik jelentős összegnek, viszont ha megnézzük a teljes futamidő, legyen 60 hónap, alatt kifizetett összeget, akkor már bőven százezres a különbség. Egy rossz döntéssel majdnem a felvett összeg 25-30%-ának megfelelő összeget is bukhat.


hirdetés

 

Tudatos hitelfelvétellel rengeteget spórolhat. Minél kevésbé tudatos valaki, annál sérülékenyebb pénzügyileg. Sajnos a magyarokról általánosságban elmondható, hogy a pénzügyekben nem túl tájékozottak, így ez okozhatja a legtöbb kellemetlenséget egy hitelfelvétel során. Nem árt tehát, ha hitelfelvétel előtt megfelelően tájékozódik. Ha úgy gondolja egyedül nem boldogul, kérje szakember segítségét, mert, mint az írásunkból is kiderült, egy rosszul megválasztott hitellel, akár több száz ezer, sőt több millió forintot is bukhat.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...