Legyen óvatos a hitelfelvétellel!

  2018. május 31.

Az alacsony hitelkamatoknak köszönhetően a hitelfelvételi kedv is megnőtt. Egyre több hitelt vesznek fel az emberek. Sokan esnek abba a hibába, hogy az alacsony kamatok miatt felhalmozzák a hiteleket. Sajnos ez eladósodáshoz vezethet, mert egyenként lehetséges, hogy ezek nem nagy összegű kölcsönök, viszont összeadva havi törlesztésük megterhelő lehet. Ezért is kell alaposan átgondolni egy hitelfelvételt, mert hiába alacsonyak a kamatok, attól még fizetni kell. Egy jól megválasztott és átgondolt hitellel biztos, hogy elkerüli az anyagi csapdát. Legyen óvatos a hitelfelvétellel!

 

Felmérésekből kimutatható, hogy az elmúlt években sokan vettek fel lakáshitelük mellé, fogyasztási hitelt is. Ennek oka az lehet, hogy az ingatlanárak megemelkedtek, ami pedig a háztartások költségvetését nehezítette meg. Az emberek nincsenek felkészülve arra, hogy az ingatlan vételárán felül egyéb költségek is felmerülnek (illeték díja, értékbecslő díja, közjegyzői díj, ügyvédi díj, utalás díja, stb.) is, ami akár több 100 ezer forintra is rúghat. Sokan csak a vételárra koncentrálnak, az egyéb kiadások kimaradnak a költségvetésből, így nem marad más megoldás, mint például egy személyi kölcsön felvétele.

 

Azokban a családokban, ahol a lakáshitel mellé fogyasztási hitelek is felvételre kerülnek, nagy a valószínűsége az eladósodásnak. Sokan használják például a személyi kölcsönt felújításra, illetve arra is, hogy berendezzék ingatlanjukat. Mint tudjuk egy lakás felújítása, illetve berendezése nem olcsó mulatság, így ezek a hitelek átlagosan 1 millió forint körüliek.

 

A legfőbb kockázatot a kamatemelkedés jelentheti, mert azzal együtt a törlesztőrészlet is megemelkedik. A fogyasztási hiteleknél alapvetően fix kamatú konstrukciók vannak, viszont a lakáshitelek között vannak olyanok, amelyeknek a törlesztője a kamatok módosulásával együtt változhat. Ezért egyre népszerűbbek az új hitelfelvevők körében lakáshitelek esetén is a fix kamatozású hitelek. Az MNB is a fix kamatozású lakáshitelek népszerűsíti kiszámíthatóságuk miatt.

 

A szabályok értelmében a jövedelem maximum 50%-ig terhelhető hiteltörlesztéssel 400 ezer forintos jövedelem alatt, afölött pedig 60%-ig. A hitelintézetek viszont általában ennél szigorúbban veszik ezt, és a jövedelem 30-40%-a lehet a hiteltörlesztés. Tehát, ha egy családnak eleve elviszi a hiteltörlesztés a fizetésük 40%-át, akkor egy kamatemelkedés bekövetkeztekor ez 50%-ra is felmehet, amivel viszont már akár a megélhetésüket is kockáztatják.

 

Érdemes nem a maximális terhelhetőségig kihasználni a jövedelmet. Okosabb megoldás, ha számol a kamatemelkedéssel, és úgy kalkulál, hogy egy magasabb törlesztő is beleférjen a havi kiadásokba. Illetve, ha van megtakarítása, az is megoldás lehet, hogy abból finanszírozza a különbséget, de nem biztos, hogy azt a pénzt arra szánta. Ezért jobb az óvatosság és az elővigyázatosság.

 

Ha hitelfelvételen gondolkodik, mindenekelőtt legyen nagyon óvatos. Készítsen költségvetést a hitelfelvétel előtt, amibe minden apró pici tételt feljegyez. Így pontosan megtudhatja, hogy mennyi pénzt tud havonta hiteltörlesztésre fordítani. Arra is gondolni kell, hogy legyen némi megtakarítása, hogy egy esetleges jövedelemkiesés bekövetkeztekor is tudja miből fizetni a hiteltörlesztést. Használja a Hitelmax személyi kölcsön kalkulátorát, hogy megtalálja a legkedvezőbb hitelt. Több bank kedvező ajánlata közül válogathat. Az űrlap kitöltése semmilyen kötelezettséggel nem jár.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...