Kaphatnak-e Babaváró hitelt, akik már igényeltek CSOK-ot?

  2019. december 18.

Sokféle támogatást kaphatnak az államtól a családalapítók, családbővítők. Közülük sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy egyszerre többféle támogatást is igénybe vehetnek-e. A legnépszerűbb támogatások a családok körében a Babaváró hitel és a CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény). Így a legtöbbet feltett kérdés az, hogy kaphatnak-e Babaváró hitelt, akik már igényeltek CSOK-ot?

 

A CSOK és a fix, maximum 3%-os kamatú CSOK hitel és a Babaváró támogatás nem zárják ki egymást. A CSOK legfontosabb kritériumai:

  • Kizárólag házasok igényelhetik.
  • A pár hölgy tagja 18-40 év közötti lehet.
  • Nem lehet egyik félnek sem NAV tartozása.
  • A házaspár legalább egyik tagjának 3 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie maximum 30 napos megszakítással.

 

A Babaváró támogatás egy hitel. Az igazolt jövedelem nagyságán múlik, hogy az igénylők megkaphatják-e, és ha igen, a teljes 10 milliós összeget, vagy ennél levesebbet. A Babaváró támogatás egyetlen alkalommal igényelhető, így ha kevesebb, mint 10 millió forintot kapnak, a különbözetről végleg lemondhatnak.


hirdetés

 

Tehát, mint ahogy azt már az előbb írtuk a CSOK és a Babaváró támogatás nem zárják ki egymást. Amennyiben valakinek van már egy, kettő vagy akár több gyermeke, akkor sem marad le a Babaváróról. Viszont ehhez két dolgot mindenképp tudniuk kell az igényléssel és a kamatmentességgel kapcsolatban. Az egyik, hogy meg kell felelniük a Babaváró hitel személyi feltételeinek. A másik pedig, hogy legalább egy gyermeknek a Babaváró hitel igénylését követően kell megszületnie.

Amennyiben például egy párnak 2 gyermeke van, és használt lakás vásárlására igényeltek CSOK támogatást a Babaváró hitelt is igénybe vehetik, ha megfelelnek a személyi feltételeknek. Ha ezt követően pedig 5 éven belül megszületik egy további gyermekük, akkor a Babaváró a futamidő végéig kamatmentes marad.

3 gyermek vállalása, és újépítésű lakás vásárlására esetén megigényelt 10 millió Ft-os CSOK támogatása után is megigényelhetik a családok a Babaváró hitelt, ám a kamatmentességhez és a hitel részbeni vagy teljes elengedéséhez a gyermekeknek ezt követően kell megszületniük. Az első gyermeknek 5 éven belül kell érkeznie, pontosabban el kell érnie a magzati 12 hetes kort. Ebben az esetben az a fontos, hogy a Babaváró és a CSOK gyermekvállalási határidők nem esnek egybe. A CSOK esetében vállalt gyermekre:

  • használt és új lakásnál: 1 gyermeknél 4 évet,
  • használt és új lakásnál: 2 gyermeknél 8 évet,
  • új lakásnál: 3 vagy több gyermeknél 10 évet biztosít a jogszabály.

 

A fix 3%-os kamatú CSOK hitel és a Babaváró hitel sem zárja ki egymást, ám ebben az esetben nagyon fontos a megfelelő nagyságú igazolt jövedelem. Mint bármelyik másik kölcsön felvételénél, ezeknél a hiteleknél is fontos a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szabály, vagyis a jövedelemnek csak egy bizonyos százaléka lehet a törlesztőrészlet.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...