Hogyan úszható meg egy hitelfelvételnél az ingatlan elzálogosítása?

  2018. május 02.

Mindenki életében adódhat olyan élethelyzet, mikor egy kisebb vagy nagyobb pénzösszegre van szüksége. Ha nem tud senkitől kölcsönkérni, és megtakarítása sincs, csak egy hitelfelvétel jöhet szóba. Ha hitelfelvételkor nem szeretné megnevezni a hitelcélt, akkor a szabad felhasználású kölcsönök nyújthatnak segítséget Önnek. A szabad felhasználású kölcsönök egyik legnagyobb előnye, hogy a hitelösszeg bármire elkölthető, nem kell számlákkal igazolni annak felhasználását. Ha a szabad felhasználású kölcsönökről beszélünk, két opció jöhet szóba, az egyik a szabad felhasználású jelzáloghitel, a másik a személyi kölcsön. Hogy Önnek a két hiteltípus közül melyiket éri meg jobban felvenni, az sok mindentől függhet. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a hitel kiválasztásánál.

 

A szabad felhasználású jelzáloghitelek és a személyi kölcsönök között csak egyetlen hasonlóság van, ami nem más, mint a felhasználhatóságuk. A hitelösszeg szabadon elkölthető bármire, amire csak szeretné. A szabad felhasználású kölcsönök segítenek közelebb kerülni álmai megvalósulásához. A hitelösszegből megveheti a kiszemelt autót, elutazhat a kedvenc üdülőparadicsomába, de akár lakását is felújíthatja belőle. Ha már szóba került a lakásfelújítás, elképzelhető, hogy ahhoz egy lakástakarék kedvezőbb megoldás lehet, mint egy szabad felhasználású kölcsön.


hirdetés

 

A szabad felhasználású jelzáloghitel gyakorlatilag egy klasszikus jelzáloghitel, ami annyit tesz, hogy felvételéhez ingatlanfedezet szükséges. Az ingatlanra, mint minden jelzáloghitel esetében jelzálog kerül, vagyis megterhelik a hitelösszeggel. Annyiban különbözik a szabad felhasználású jelzáloghitel a lakáshiteltől, hogy a lakáshitel esetében a felhasználás kötött, mint a nevében is benne van, csak és kizárólag lakáscélú lehet. Az igényelhető hitelösszeg minimuma általában 1 millió forint, maximuma bankonként eltérő lehet, de mindenesetre nagy előnye a szabad felhasználású jelzáloghitelnek, hogy általa egy magasabb összeghez is hozzájuthat.

A szabad felhasználású jelzáloghitel esetében az átfutási idő 1-1,5 hónap. Az ügyintézés is bonyolult, kellő odafigyelést igényel. A dokumentumok terén sem egyszerű, jó pár irat szükséges felvételéhez, ezért is húzódik el az ügymenet.

 

A személyi kölcsön legnagyobb előnye, a szabad felhasználású jelzáloghitellel szemben, hogy ingatlanfedezet nem szükséges felvételéhez. Ingatlanfedezet hiányában a jövedelem lesz az, ami meghatározó a hitelfelvétel során. Fontos, hogy megfelelő nagyságú legyen a jövedelem, mert tulajdonképpen ez lesz a biztosíték a bank számára. Minél magasabb jövedelmet tud igazolni, annál kedvezőbb hitelkonstrukcióhoz juthat. A hitelhez jutás folyamata nagyon gyors is lehet, ha rendelkezik a megfelelő dokumentumokkal, és eleget tesz a szigorú banki követelményrendszernek. Ha mindent rendben találnak a bankban, és pozitív hitelbírálatban részesül, akár 4-5 munkanapon belül számláján lehet az igényelt hitelösszeg. Olyan hitelintézetek is léteznek, ahol akár már az igénylés napján megérkezhet a pénzösszeg számlájára. A személyi kölcsönök igénylésekor felvehető hitelösszeg pár 100 ezer forinttól indul, és általában 7 millió forint a maximum.

 

A szabad felhasználású kölcsönök kamata nagyon alacsony jelen pillanatban, 4-5% körül is lehet ajánlatokat találni, 6-12 hónapos kamatperiódussal. Sokan vannak azonban, akiknek nincs a hitelbe bevonható ingatlanjuk, vagy nem szeretnék bevonni, illetve az is előfordulhat, hogy csak egy kisebb hitelre van szükségük, így nem is érné meg bevonni az ingatlant. A személyi kölcsönök nagy előnye a kamatok terén, hogy a pénzintézetek általában a futamidő végéig fix kamatot adnak, így a törlesztőrészlet nem változik, még akkor sem, ha a kamatok változnak.

 

Mivel jelenleg a személyi kölcsönök kamatai is alacsonyak, elképzelhető, hogy jó választás lehet a szabad felhasználású jelzáloghitel helyett. Ezt azonban nagyon sok minden befolyásolja, legfőképp az igényelni kívánt hitelösszeg nagysága. El kell gondolkodni, hogy megéri-e belevágni egy jelzáloghitelbe. Mielőtt elkötelezné magát bármelyik hitel felvétele mellet, meg kell említenünk az induló költségeket is, amelyek bizony a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében igen magasak is lehetnek. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy ugyanúgy, mint egy lakáshitel esetében itt is számolni kell a törlesztőrészleten kívüli egyéb költségekkel is, mint például értékbecslés, jelzálog bejegyzés, közjegyzői díj, tulajdoni lap díja, stb. Ezek összege elérheti a 90-100 ezer forintot is. Ezért is érdemes egy hitel felvételekor nem csupán a kamatokat figyelembe venni, hanem a THM-et, vagyis a Teljes Hiteldíj Mutatót is. Egyes hitelintézeteknél előfordulhatnak akciók az induló költségekre vonatkozóan, amelyekben elengedik azok egy részét, vagy egészét. Egy személyi kölcsön induló költsége általában 10-20 ezer forint körül van, ez lényegesen olcsóbb, mint egy jelzáloghitelé.

 

Egy kisebb, pár millió forintos összegnél jó megoldásnak bizonyul a személyi kölcsön, és még az ingatlant sem kell elzálogosítani, viszont, ha egy nagyobb összegre van szüksége, és van a hitelbe bevonható ingatlan, érdemes inkább a szabad felhasználású jelzáloghitellel próbálkozni. A legmegfelelőbb kölcsön kiválasztásához használja hitelkalkulátorunkat, amely segítségével kedvére válogathat banki partnereink akciós hitelajánlatai között.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...