Hogyan lehet a bankkártyákat osztályozni?

  2020. március 05.

A bankkártya egy olyan készpénzfizetést helyettesítő eszköz, amelyet a bank adhat a nála számlát vezető ügyfeleinek. Szinte mindegyik bankszámlához kapcsolódhat valamilyen típusú bankkártya. Használatával lehetőség van vásárlásra és ATM-es készpénz felvételre. Manapság már egyre többen használják a bankkártyát első számú fizetési eszközként. A bankkártya sokkal praktikusabb és gyorsabb megoldás, mint a készpénzes fizetés. Nem is gondolná, hogy hányféle bankkártya létezik. De hogyan lehet a bankkártyákat osztályozni?Most megtudhatja!

 

Bankkártya igényléskor számos lehetőség közül választhat. A bankkártyák között két fő típus létezik:

 • kredit bankkártya
 • debit bankkártya

Magyarországon betéti, azaz debit kártyából van a legtöbb. A két fő típuson belül több kategória szerint is össze tudjuk hasonlítani a plasztikokat.

 

Hogyan lehet a bankkártyákat osztályozni?

Osztályozás felhasználó szerint

 • Lakossági (privát) bankkártya: Magáncélú használatra alkalmas. Természetes személy számára van kibocsátva a bankszámlája vagy a felvett hitele kezelése érdekében.
 • Vállalati (business) bankkártya: A vállakozások vezetőinek, illetve alkalmazottainak szól ez a kártyatípus. Ez a bankkártya a hivatalos költség fedezetére szolgál. A számla tulajdonosa általában a vállakozás, a kártyát pedig az alkalmazottak kapják.

 

Osztályozás felhasználhatóság szerint

 • Betéti (Debit) kártya: A pénzintézetek által kibocsátott legtöbb bankkártya debit kártya, amelyet bármelyik banki ügyfél kérhet. Debit kártyával bármikor el tudja érni a bankban található egyenlegét. Ezzel a kártyával tud a számlájáról pénzt levenni vagy fizetni az üzletekben. A kártyán levő pénzt csak addig tudjuk használni, ameddig el nem fogy.
 • Hitelkártya (Credit): Ez a kártya a bank és a kártyatulajdonos közti hitelszerződéshez kapcsolódik. Ezen a kártyán egy maximum hitelkeret található, amelyet egy külön hitelszámlán tartanak. Amikor a hitelkártyával vásárol, a maximum hitelkeretig teheti azt meg. Minden hónap végén tájékoztatást küld a bank a költségekről és megtudhatja, hogy mennyivel tartozik nekik. Amennyiben nem tudja egyben kifizetni a meghatározott időpontig a tartozást, akkor elég, ha csak egy részét törleszti. A határidő után befizetett összegre kamatot számolnak fel.
 • Terhelési kártya: Ez a bankkártya szinte ugyanaz, mint a hitelkártya, csak szigorúbb feltételekkel. Terhelési kártyánál a kártyabirtokos köteles a határidőn belül a teljes elhasznált összeget visszafizetni. Ezzel a bankkártyával annyi pénzt költhet, amennyit szeretne, és kamatot sem számol fel a hitelintézet.
 • Előre fizetett kártya: Ezt a típust prepaid kártyának is nevezik. A kártyabirtokos addig használhatja ezt a kártyát, ameddig a kibocsátó részére előre kifizetett összeg tart. Ezt az összeget általában egy számlán tárolják. Van olyan prepaid kártya is, amire újból pénzt lehet tölteni.
 • Többfunkciós kártya: A többfunkciós bankkártya olyan kártya, amely a fent felsorolt kártyák tulajdonságait ötvözi. Általában ezek olyan bankkártyák, amelyet Debit és Credit kártyaként is tud használni attól függően, hogy pénzt töltenénk rá vagy fizetni szeretne vele. A kártyaszerződésben fel van tüntetve, hogy mire lehet használni.

 

Osztályozás megjelenés szerint

 • Gravírozott kártya: A gravírozott (elektronikus) kártyákon a kártyán levő számok hagyományosan vannak rányomtatva. Csak elektronikus környezetben használhatóak. Ezekhez a POS terminál, a bankautómata és a többi elfogadóhely tartozik.
 • Dombornyomott kártya: A dombornyomott kártyát többféleképpen fel lehet használni, mint a gravírozottat, illetve abban is különböznek, hogy a dombornyomott kártyán a számok kiemelkednek a kártya síkjából. 

 


hirdetés

Osztályozás az adatok tárolása szerint

 • Mágnescsíkos kártya: A mágnescsíkos bankkártya az adatokat a kártya hátán levő mágnescsíkon tárolja, kódolt formában. Ez nem a legbiztonságosabb forma, ezért a mágnescsíkos kártyákat egyre többen helyettesítik chipkártyával.
 • Chippel ellátott kártya: A chippel ellátott bankkártya olyan kártya, amelyikben található egy mikroprocesszor. Smart kártyaként is ismert. A benne található chip sokkal biztonságosabb megoldás az adatok tárolására, mint a hagyományos mágnescsík.

 

Speciális kártyák

Létezik kétfajta, speciálisan kibocsátott kártya is, amelyet a bank egy másik intézmény közreműködésével bocsát ki.

 • Szponzor kártya: Pártolókártya néven is ismert. Ezt a kártyát a bank egy nonprofit szervezettel együtt adja ki. A kártyáról elhasznált pénz szerződésben meghatározott százaléka szponzorként a szervezethez kerül.
 • Iker-márkás kártya: Ezt a kártyát a bank egy másik profitorientált szervezettel bocsátja ki. A kártyához tartozó mindkét szervezet szolgáltatást nyújt a kártya tulajdonosának.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...