Hasznos tippek az első befektetési alaphoz!

  2019. október 17.

A befektetési alap olyan, mint egy közös kassza, amibe mindenki befizet valamekkora összeget. A kasszát a befizetők a befizetéseik arányaiban birtokolják. Hogy mit vegyenek a pénzből, azt szakemberekre bízzák. Őket nevezzük alapkezelőknek, akik eldöntik, hogy mibe érdemes fektetni az összegyűlt pénzt. A befektetések lehetnek bankbetétek, állampapírok, belföldi vagy nemzetközi részvények, egyéb befektetések, akár ingatlanok is. Ezek fogják meghatározni az alap hozamát. Amikor vásárol egy-egy alapból, akkor ezt egy bizonyos ár mellett tudja megtenni. Az árat az alapban lévő befektetések aktuális értéke határozza meg. A befektetési alapok esetében igen nagy a választék. Csak a BAMOSZ (Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége) tagjai több mint 700 befektetési alapot kezelnek, ezek összvagyona pedig eléri a 6300 milliárd Ft-ot. Egy befektetési alap választásakor érdemes több szempontot is figyelembe venni. A továbbiakban elolvashat néhány hasznos tippet az első befektetési alaphoz!

 

Hasznos tippek az első befektetési alaphoz

Mekkora kockázatot vállal?

El kell döntenie, hogy mekkora kockázatot vállal a hozam reményében. Ez fogja meghatározni, hogy milyen típusú alapba érdemes tennie pénzét. A befektetési alapok kockázati besorolása (Synthetic Risk and Reward Indicator, SRRI) segíthet abban, hogy összehasonlítsa kockázatuk szerint az egyes befektetési alap típusokat.

Kockázatuk alapján a befektetési alapokat hét osztályba sorolják. Az 1-es a minimális kockázatú, a 7-es pedig a magas kockázatú. Az előbbibe a pénzpiaci alapok, az utóbbiba a részvényalapok tartoznak, míg a többi alaptípus a kettő között helyezkedik el. A pénzpiaci alapok alacsony kockázati szintje annak köszönhető, hogy a portfolió menedzser a befektetők pénzét itt bankbetétekbe, illetve rövid, 2 hónapnál nem hosszabb lejáratú állampapírokba teszi, ám ezért cserébe az elérhető hozamszintek is alacsonyabbak. A részvényalapok esetében, a tőzsdei kilengések miatt hektikusan alakulhatnak a hozamok, így az elérhető nyereség is nagyobb lehet. Az abszolút hozam alapok inkább a magasabb kockázati kategóriákba tartoznak.

A kockázati szint megértésében segíthet, ha az egyes alap típusok közül kiválaszt néhányat, és megnézi, az elmúlt 3-5 évben hogyan alakultak a hozamok, mi volt a legnagyobb kilengés pozitív és negatív irányba.

 

Az alapkezelő kiválasztása

Érdemes megnézni az alapkezelők történetét, megismerkedni a piaci szereplőkkel, mert így megtudhatja, hogy mennyire rutinos a kiszemelt alapkezelő. Természetesen az, hogy egy alapkezelő újonc, nem jelenti azt, hogy rosszul is dolgozik, csak ajánlatos ezt a szempontot is figyelembe venni a választáskor.

Annak is járjon utána, hogy az adott alapkezelő milyen nagyobb pénzügyi vállalkozáshoz, bankhoz tartozik, hiszen a nagyvállalati háttér mindenképp növeli a biztonságot. Ennek oka, hogy a nagyobb cégek félve óvják hírnevüket, ezért óvatosabb üzletpolitikát folytatnak, illetve nem kockáztatnak feleslegesen.

 


hirdetés

Portfólió menedzser

A portfólió menedzser személye nagyon fontos. Ők döntenek arról, hogy a szabályok keretein belül milyen eszközök kerüljenek az általuk kezelt alap portfóliójába, és mikor érdemes lecserélni azokat.

A befektetési alapok és a portfólió menedzserek neve számtalanszor össze is fonódik, ezért ajánlatos annak is utánajárni, hogy például egy 10 éves alap kezelését nem vette-e át az elmúlt hónapokban valaki más, hiszen egy személycsere után ez már nem lesz ugyanaz az alap.

 

A hozam vizsgálata

A befektetési alapok összehasonlításnál nem elég néhány hónapot figyelembe venni, de még az elmúlt egy év hozamszintjének vizsgálata is kevés. Persze, ha az alap csak nemrég indult, akkor ebből is ki lehet indulni.

Amennyiben az adott befektetési alap nagyobb múltra tekinthet vissza, könnyebb a dolga. Ebben az esetben már 3-5 éves hozamokat is láthat, ez pedig olyan időtáv, ami megmutatja a portfólió kezelés minőségét. Fontos, hogy az egyes alapokat mindig hasonló alapokkal vesse össze, hiszen adott piaci körülmények között a különböző alapok máshogy teljesítenek. Az egyes típusokon belül viszont már látni fogja a különbségeket, hogy ugyanazon piaci körülmények között ki, mire volt képes.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...