Hogyan lehet a befektetési alapot gyarapítani?

  2019. október 04.

A befektetési alap egy kollektív megtakarítási forma, vagyis több befektető közösen kezelt befektetése. A befektetési alap lényege, hogy kis összeggel, alacsony díjak mellett mindenki számára elérhetővé váljanak befektetések. A befektetési alapokat az erre feljogosított, szakértelemmel rendelkező befektetési alapkezelők kezelik. De, hogyan lehet a befektetési alapot gyarapítani? A továbbiakban elolvashatja!

 

Az alapokhoz befektetési jegy vásárlással lehet csatlakozni. A befektetési jegy lesz a tulajdoni jog az alaphoz. Ahhoz, hogy meg lehessen határozni, hogy az alapokban összegyűlt és különböző értékpapírokba befektetett vagyonból mennyi jut egyetlen befektetési jegyre, először az alap vagyonát kell ismerni. Ezt a vagyont nevezzük az alap nettó eszközértékének. A nettó jelző itt arra utal, hogy az alapban lévő eszközök összes értékéből, illetve az alap követeléseiből az alappal kapcsolatos összes működési költség levonása utáni vagyonról van szó. Ha ezt elosztjuk a forgalomban lévő befektetési jegyek számával, megkapjuk, hogy a vagyonból mennyi jut egy befektetési jegyre. Ezt az értéket az egy jegyre jutó nettó eszközértéknek, azaz az alap árfolyamának nevezzük. Alapok esetében ez az egy árfolyam létezik, ezen történik a befektetési jegyek vásárlása és visszaváltása is.

Befektetőként Önnek annyi a dolga, hogy magasabb árfolyamon váltsa vissza a befektetési jegyét, mint amelyen megvásárolta. A két árfolyam közötti különbség a befektetés hozama, amelyet többféle módon is gyarapíthat.

 

Az alap árfolyama nőhet egyrészt úgy, hogy a portfoliójában lévő értékpapírok után kamatokat, kuponokat, osztalékokat kap, amik növelik az alap vagyonát. Másrészt az értékpapírokon elért árfolyamnyereség révén. Az alapkezelő minden nap beértékeli az alapokat, kiszámítja a nettó eszközértéket és ehhez minden egyes értékpapír árfolyamában bekövetkezett változást el kell számolnia, még akkor is, ha az adott értékpapírt nem adta el a portfoliójából.

Előfordulhat, hogy a mögöttes értékpapírok értéke csökken, amíg a portfolióban vannak, ilyenkor az alap árfolyama is csökken. Vagyis a befektetési alapoknak nincs garantált hozama vagy előre meghirdetett kamata, az alap árfolyamát a tulajdonában lévő értékpapírok piaci árának alakulása befolyásolja.

 

Az alapok árfolyamváltozásából fakadó kockázatot könnyen csökkentheti. Minden alapnak van egy minimálisan ajánlott befektetési időtávja, amely alatt az árfolyam ingadozás kiegyenlítődik. Mindig a pénzügyi céljai időtávjához igazodó ajánlott befektetési időtávval rendelkező alapot érdemes választani. Valószínű, hogy pénzügyi céljait nem egyszerre szeretné megvalósítani, így a megtakarításai elhelyezésére is célszerű több alapot választani. Érdemes a különböző időtávra ajánlott alapokból egy több elemű portfoliót építeni. Ezzel csökkentheti a kockázatot, hiszen így több alap, több eszközosztály, több időtáv között oszthatja meg befektetéseit.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...