Miért érdemes befektetési alapba tenni pénzét?

  2019. október 01.

Ha összegyűlt némi megtakarítása, kellemes időtöltés azzal foglalatoskodni, hogy hol is lenne a legjobb helyen. Az egyik közkedvelt befektetési forma a befektetési alap. De miért érdemes befektetési alapba fektetni? A befektetési alap olyan eszköz, amely azt teszi lehetővé, hogy az egyes befektetők megtakarításaikat egyszerű, biztonságos és költséghatékony módon, a kockázatok megosztásával fektethessék be az értékpapírpiacon, illetve ingatlanalapok esetében az ingatlanpiacon.

 

Az alap a befektetők közös tulajdonában lévő vagyontömeg, melyet az alapkezelő hoz létre és kezel. Az egyes befektetők részesedését ebből a közös vagyontömegből a befektetési jegyek testesítik meg. Az, hogy a közös vagyontömegből adott pillanatban mennyi jut egy befektetési jegyre, az egy jegyre jutó nettó eszközérték mutatja meg. Ennek kiszámításához az alap vagyonának értékét folyamatosan meg kell állapítani, ez az alap nettó eszközértéke. Fontos, hogy a nettó eszközérték már tartalmazza a költségeket, így gyakorlatilag tiszta vagyoni értéket testesít meg, vagyis ez az az érték, amennyiért az alap vagyona értékesíthető lenne.

 

Miért érdemes befektetési alapba fektetni? – Legfőbb tulajdonságai

Kockázatmegosztás

Már egyetlen alap megvásárlásával is több száz, vagy akár több ezer egyedi értékpapírból álló, szakszerűen összeállított, a kockázatokat több eszköz, több kibocsátó, több földrajzi régió, több iparág között megosztó portfolióhoz juthat hozzá, amit egyéni befektetőként csak hatalmas erőfeszítések révén érhetnénk el.

 

Rugalmasság

A nyíltvégű, folyamatos forgalmazású befektetési alapok bármikor megvásárolhatóak, illetve a befektetetett megtakarítások bármikor vissza is válthatóak. A befektetett összeg rugalmasan alakítható, azaz bármelyik forgalmazási napon tetszőleges összeggel növelhető, vagy akár csökkenthető, így az alapok tökéletesen alkalmasak a rendszeres, kisebb összegű megtakarítások elhelyezésére is.

 


hirdetés

Egyszerűség

Amennyiben befektetési alapot választ megtakarításai elhelyezésére nincs más dolga, mint vásárolni az alap befektetési jegyeiből. Ezzel az egyszerű tranzakcióval gyakorlatilag megbíz egy szakértői csoportot, akik az összes a befektetésével kapcsolatos terhet leveszik a válláról, és a világ legkülönfélébb értékpapírjaiba helyezik el megtakarításainkat. A befektetések visszaváltása is egy egyszerű tranzakcióval lebonyolítható, nem kell lejáratokhoz, lekötési időkhöz alkalmazkodni, a befektetési jegyek bármelyik forgalmazási napon visszaválthatóak.

 

Költséghatékonyság

A befektetési alap költségei alacsonyak. Alapba fektetve csak az értékpapírszámla számlavezetési díja, illetve a vételi, illetve visszaváltási tranzakciók költsége van, nincsenek más járulékos költésegek. Ezek nagysága a különböző forgalmazóknál eltérő lehet, ugyanakkor minden esetben fix, alacsony költségeket jelentenek. Minden egyéb költség az alap vagyonából kerül levonásra.

 

Szakértelem

A befektetési alapokat kezelő szakemberek évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkeznek a befektetések szakterületén, olyan piaci információk birtokában vannak, amelyek egyéni befektetőkhöz nem, vagy csak késve jutnak el.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...