A bankbetét vagy az állampapír a jobb befektetés?

  2019. október 10.

Sajnos nem nagyon jellemző, a magyar lakosságra, hogy megtakarítást képezzen, pedig jó, ha van egy kis vésztartaléka. Ha összegyűjtött némi pénzt, természetes, hogy számításba veszi megtakarítási lehetőségeit. Az sem mindegy, hogy hosszabb, vagy rövidebb távban gondolkodik, illetve, hogy mekkora összegről van szó. A magyar megtakarítók többsége az alacsony kockázatú eszközöket, a bankbetéteket és az állampapírokat részesíti előnyben. Ennek oka az elmúlt időszakok brókerbotrányai és a globális pénzügyi világ bizonytalanságai. De vajon a bankbetét vagy az állampapír a jobb befektetés? Ha a kockázati szempontot nézzük hasonló a két befektetés, viszont a kamatok és a költségek terén lehetnek eltérések.

 

A magyarokról általánosságban elmondható, hogy ha befektetésről van szó, a lehető legkisebb kockázatot sem szeretnék vállalni. Ez érthető, ahogy az is, hogy forintra pontosan tudni akarják, mennyit is ér majd a megtakarításunk a későbbiekben.

Az MNB adataiból kiderült, hogy a lakosság a legalacsonyabb kockázattal rendelkező bankbetétekben és állampapírokban tartja pénzügyi vagyonának 48%-át. Sőt, ha még azt is figyelembe vesszük, hogy a magyarok megtakarításaik 14%-át készpénzben tartják, akkor azt kapjuk, hogy a befektetésre szánt pénz több mint 55%-a ezekben az eszközökben áll.

Amennyiben állampapírt vásárol, a magyar államnak adja kölcsön pénzét. Ezt a kölcsönt kapja vissza a futamidő lejártával, amihez előre meghatározott kamatot is kap. A banki lekötésnél a bankban elhelyezett pénzhez adott ideig nem nyúl hozzá, ezért cserébe fizeti a pénzintézet a kamatot. Mindkét esetben akár hosszabb időre le kell mondania a befektetett pénzről, a futamidő lejártával azonban azt és kamatát visszakapja.

 

Amennyiben az Államkincstártól vásárol állampapírokat, a magyar állam vállal teljes körű tőke és hozamgaranciát. Ha bármilyen más szolgáltatótól vesz papírt, a Beva garanciája vonatkozik rá (ha a forgalmazó Beva-tag). A bankbetétek esetén pedig különböző betétbiztosítási alapok garantálják a lekötött összeg biztonságát. A magyar bankok esetében az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) látja el ezt a feladatot. A külföldi bankok esetében külföldi betétbiztosítási alapok vállalják a garanciát. Mind a magyar, mind a külföldi alapok esetén 100 ezer eurónak megfelelő összegig szól a garancia.

A bankbetét, és az állampapír kamatát akkor lehet összehasonlítani, ha azonos időtávról van szó. A költségek tekintetében az állampapírok nagyon kedvezőek. Az Államkincstárnál vezetett számlának semmilyen költsége nincs. A bankok többségénél ez ritkán érhető el, ha pedig mégis, akkor azért különböző feltételek teljesítését várhatják el.

 

Aki most keres pénzének 6-12 hónapos időtávra alacsony kockázatú megtakarítási formát, annak a rendelkezésre álló alternatívák közül összességében a bankbetét a jobb megoldás. Az Állampapír annak lehet megfontolandó, aki az OBA 100 ezer eurónak megfelelő kereténél nagyobb összegben gondolkodik, azokra ugyanis az állam korlátlan garanciát vállal.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...