Az értékbecslés menete

  2019. 07.

Manapság kevesen vannak, akik hitel nélkül meg tudnak vásárolni egy ingatlant. Ennek oka, hogy a lakásárak igen csak elszabadultak mostanság. Lakáshitel igénylésekor meg kell felelni a bank által állított követelményeknek. Vannak központi szabályok, amelyeket teljesíteni kell, illetve a hitelintézetek belső szabályrendszerének is eleget kell tenni. A lakáshitel felvételéhez ingatlanfedezet szükséges. Hogy az ingatlan alkalmas-e a hitel fedezetének, azt a banki értékbecslő dönti el. A továbbiakban elolvashatja, hogy hogyan zajlik az értékbecslés menete.

 

A helyszíni bejárás során az ingatlan műszaki állapotán túlmenően az üzemeltetési viszonyokról, illetve a működtetés körülményeiről is számot kell adni. Az értékbecslési eljárás lényege az adatgyűjtés. Az adatokat két alapvető osztályba sorolják:

  • Általános adatok, melyek az országot, régiót, várost és lakókörzetet fedik le. Különösen fontos a szomszédos telkek vizsgálata, melyek fizikai, gazdasági, szociális és politikai befolyást jelenthetnek, és így közvetlenül befolyásolhatják tárgyi ingatlan fejlesztési lehetőségeit, és értékét.
  • Részletes adatok, melyek tárgyi ingatlan jellemzőit fedik le, illetve olyan hasonló ingatlanok összehasonlító adatai költségek, eladások, bevételek és kiadások terén, és amelyeket versenyeztethetjük a tárgyi ingatlannal.

 

Az értékbecslés menete

  • Meg kell határozni a becsülni kívánt érték fajtáját, és ki kell választani az ehhez legmegfelelőbb értékbecslési eljárást.
  • A szükséges adatok és források listájának gyűjtése. Az értékbecslő által használandó értékbecslési eljáráshoz szükséges adatok típusának, illetve forrásainak felkutatása.
  • A szükséges adatok összegyűjtése, rögzítése és igazolása. A részletes információt az ország, város és lakókörzet, gazdasági, politikai és társadalmi feltételek figyelembevételével kell megszerezni. Össze kell gyűjteni az alkalmazott megközelítéstől függően az eladásokból, bevételekből, költségekből valamint az összehasonlító ingatlanok építési költségeiből származó összehasonlító információkat.
  • A leggazdaságosabb hasznosítás meghatározása. Az értékbecslő a pillanatnyi használatot vizsgálja a lehetséges használat ellenében, a piaci erők figyelembevételével, hogy a jövedelmezőség figyelembevételével meghatározza az ingatlan pillanatnyi használatának megfelelőségét.
  • A telek értékének megbecslése. Annak érdekében, hogy az értékbecslő meghatározza a tárgyi ingatlan telekértékét, az összehasonlító adatok jellemzői és eladási árai összehasonlításra kerülnek a tárgyi ingatlannal.
  • Az ingatlan értékének megbecslése. Az értékbecslő az általa választott értékbecslési módszerrel meghatározza az ingatlan értékét. Előfordulhatnak speciális esetek, amikor egy ingatlan értékének megbecslésére több módszert is lehet alkalmazni. Ebben az esetben az eljárás végén a kapott eredményeket egyeztetni kell, és kompenzációkat végezve meghatározni az ingatlan értékét.
  • Végleges értékbecslés elkészítse. Az ingatlan végleges értékének meghatározását követően az értékbecslő írásos jelentést készít, ez az értékelési bizonyítvány.

 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...