Júliustól szigorúbb lesz az értékbecslés!

  2018. május 03.

A mai ingatlanárak mellett egy lakás megvásárlásához hitelt kell felvenni. Lakásvásárlás esetén jelzáloghitelről beszélünk, amihez pedig ingatlanfedezet szükséges. Ennek oka, hogy a hitelintézetnek legyen biztosítéka arra az esetre, ha Ön nem tudná fizetni a felvett hitelt. Nagyon fontos, hogy az ingatlanfedezet milyen paraméterekkel rendelkezik, mert a bankok nem fogadnak el mindenféle ingatlantípust fedezetként. Hogy a felajánlott ingatlan megfelel-e a banki követelményrendszernek, azt az értékbecslő fogja eldönteni.

Az értékbecslőt minden esetben a bank rendeli ki a helyszínre, aki megvizsgálja, hogy a hitel fedezetéül felajánlott ingatlan megfelel-e a hitelintézet követelményeinek. Eddig is szigorú szabályoknak kellett megfelelni, de nyár közepétől újabb intézkedések lépnek hatályba annak érdekében, hogy az értékbecslés még pontosabb, és részletesebb legyen.

 

2018. július 1-től tovább csökkenti az ingatlanhitelek kockázatait az MNB. Három új ajánlást adott ki az MNB, melyek közül az egyik az értékbecslőkkel, az értékbecslések tartalmával és a piaci érték meghatározásának módszertanával kapcsolatban ad iránymutatást a pénzügyi intézményeknek. Ezekkel a módosításokkal mind a hitelfelvevők, mind a bankok csak nyerhetnek, mert az ingatlanokkal kapcsolatos kockázatok mérséklődnek. Az új ajánlás nagyban érinti a lakáshiteleket is, mert az értékbecslésnél új elvárásoknak kell majd megfelelni. Az ajánlás kiadása előtt az MNB 13 pénzügyi intézménynél fedezetértékelési felmérést végzett.


hirdetés

 

A legfontosabb részletek:

  • Nem térhet el az ingatlan nyilvántartott értéke és a valós piaci értéke.
  • Az ajánlás rögzíti az ingatlanértékelés kapcsán a pénzügyi intézményektől elvárt belső szabályozásokat.
  • A jegybank az értékbecslőkkel szemben részletes szakmai és etikai követelményeket is megfogalmazott, így egyértelművé válik a pénzügyi szervezet számára, hogy ki készíthet értékbecslést.
  • Az ajánlás részletezi az értékbecslési módszerekkel, módszertanokkal kapcsolatos alapvető elvárásokat.
  • Az ajánlás meghatározza a teljes körű értékbecslés fogalmát.
  • Az ajánlás arra is kitér, hogy a mi a teendő a befektetési célú ingatlanoknál.
  • A pénzügyi intézményen belül és a piaci szereplők közt is összehasonlíthatóbbá válnak az értékbecslések, javulhat azok minősége és megbízhatósága.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...