A személyi kölcsön akár ingyenesen is előtörleszthető!

  2018. május 15.

A hitelfelvételi kedv egyre nagyobb hazánkban. Ez talán az alacsony hitelkamatoknak tudható be, illetve a másik oka az lehet, hogy az emberek egyre tudatosabban vágnak bele a hitelfelvételbe. A tavalyi évhez képest idén 50%-kal több személyi kölcsönt vettek fel az emberek. Manapság a személyi kölcsönök teljes hiteldíj mutatója (THM) is már 8-10% alatt van. Eszerint a személyi kölcsönök már a jelzálog alapú hitelekkel is felveszik a versenyt. Ha gyors anyagi segítségre van szüksége, a személyi kölcsön lehet a legjobb megoldás. Egy személyi kölcsönnel jobban jár, mint egy folyószámla hitellel, vagy egy hitelkártyával, mert azokkal csúnyán ráfizethet, ha nem tartja be a használatukhoz szükséges szabályokat.

Mielőtt személyi kölcsönt vesz fel, fontos, hogy tájékozódjon. Ezt megteheti személyesen végigjárva a bankfiókokat, de ha időt is szeretne spórolni, könnyebb a dolga, ha interneten teszi ezt, használja például a Hitelmax hitelkalkulátorát. Itt több bank hitelajánlatát találja egy helyen, amelyek közül online kalkulátorunk segítségével kiválaszthatja a legjobbat.

 

A legfontosabb tudnivalók a személyi kölcsönről:

 • nem kell megnevezni a hitelcélt, így bármire elkölthető
 • ingatlanfedezet nélkül igényelhető
 • jövedelem alapú
 • alacsonyak a kamatai
 • a hitelbírálat 3-4 napot vesz igénybe
 • általában néhány 100 ezer forinttól 7 millió forintig igényelhető
 • induló költsége alacsony
 • személyes iratok, illetve bankszámlakivonat/munkáltatói igazolás szükséges csak felvételéhez

 

A személyi kölcsön felvételének alapvető feltételei:

Életkor


hirdetés
 • Általában az alsó korhatár 20-23 éves kor, a felső pedig 70-75 éves kor, de ez bankonként eltérő lehet.
 • Amennyiben az adott bank által elvárt életkor nem teljesíthető, egy adóstárs bevonását követelheti meg a hitelintézet.

Jövedelem

 • Legalább a mindenkori minimálbérnek megfelelő jövedelem szükséges a hitel felvételéhez.
 • Minél magasabb a jövedelme, annál kedvezőbbek lesznek a hitelfeltételek.
 • A jövedelem típusa is fontos, mert más elbírálás alá esik, ha az saját cégből származik, vagy ha alkalmazottként keresi meg.
 • A hitelintézetek általában a jövedelem 30-40%-áig terhelik a jövedelmet a törlesztőrészlettel.
 • A jövedelemelvárást növeli minden olyan hitel, amiben adósként, adóstársként, kezesként szerepel.

Munkaviszony

 • Alkalmazotti munkaviszony esetén 3-12 havi, határozatlan idejű munkaviszony szükséges.
 • A próbaidő, illetve, ha felmondás alatt áll kizáró ok.

Bankszámlakivonat/Munkáltatói igazolás

 • A hitelbírálathoz 3 havi bankszámlakivonat szükséges. A bank alaposan megvizsgálja az utalásokat, illetve a beérkező munkabért.
 • Ha jövedelme nem bankszámlára érkezik, hanem készpénzben kapja, a pénzintézet munkáltatói igazolást fog kérni.

KHR

 • Ellenőrzik, hogy nem szerepel-e a KHR listán (BÁR). Általában, ha szerepel a KHR listán nem kaphat hitelt, csak a listáról való lekerülés után egy évvel.
 • Vannak azonban olyan pénzintézetek, ahol KHR listásként is kaphat hitelt.

 

Ha hirtelen egy nagyobb összeghez jut, érdemes elgondolkodni az adósságrendezésen is, nem egyből valamilyen megtakarításba elhelyezni az összeget. Sokan előbb teszik pénzüket megtakarításba, minthogy adósságaikat rendeznék belőle. Egy adósságrendezéssel jobban járhat, ugyanis, ha minél előbb rendezi adósságait, megszabadul hitelétől, kevesebb kamatot kell a banknak visszafizetnie. Ha rendbe tette pénzügyeit, utána jöhet a megtakarítás, mert például azt az összeget, amit eddig hitele törlesztésére fordított, azt berakhatja megtakarításába, így nem Ön fizet a banknak, hanem a bank Önnek.

A személyi kölcsönök kamata alacsony, viszont a jelzáloghitelek kamatánál magasabb. Összességében mindkét hitel kamata alacsonynak mondható, így nem csak a jelzáloghiteleket éri meg előtörleszteni, hanem a személyi kölcsönöket is. Fontos lehet, hogy előtörlessze hitelét a futamidő vége előtt. Az előtörlesztéssel csökkentheti a fennálló tartozást, vagyis, kevesebb kamatot fizet a banknak, illetve a havi hitelkiadás is csökken. Előtörlesztéssel érdemes élni a személyi kölcsönök esetében is, mert kellő odafigyeléssel a szabályok adta lehetőségekkel, akár ingyen is van rá mód.

 

A pénzintézet díjat számít fel az elő- végtörlesztés esetén, de még így is megéri, mert kedvezőbben jön ki, nagyobb pénzügyi előnyre tehet szert, mint amennyibe az egész procedúra kerül. Az előtörlesztés díja az előtörlesztett összegtől és a hátralévő futamidőtől függ, illetve attól, hogy a múltban előtörlesztett-e már. A díj mértékét jogszabály korlátozza.

A személyi kölcsön előtörlesztésének díja:

 • Ha a futamidőből több, mint egy év van vissza, az előtörlesztési díj 1%.
 • Ha a futamidőből kevesebb, mint egy év van vissza, az előtörlesztési díj 0,5%.

A szabályozás értelmében, ha maximum 200 ezer forintot törleszt előre, és a megelőző 12 hónapban még nem élt az előtörlesztéssel, akkor a hitelintézet nem számít fel díjat, vagyis ingyenes az előtörlesztés. Ha van lehetősége, hogy évente összespóroljon 200 ezer forintot, vagy annál kevesebbet, mindenképpen megéri összegyűjteni, és hitelébe betörleszteni, mert ezáltal csökken havi törlesztőrészlete, vagyis több pénzből gazdálkodhat havonta. Az így keletkezett „felesleget” is érdemes félretenni, majd azt is a kölcsönre fordítani, hogy hamarabb visszafizesse a személyi hitelét.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...