Hogyan használja hatékonyan hitelkártyáját?

  2018. május 10.

A hitelkártya tulajdonképpen egy speciális bankkártya. Azért hívják hitelkártyának, mert a bank hitelezi meg a rendelkezésre álló összeget. Szóval tulajdonképpen a hitelkártya birtokosa nem saját pénzét, hanem a bank pénzét használja. A hitelkártyán rendelkezésre álló összeget egyénre szabva, a hitelintézet állapítja meg, ami általában a nettó kereset 2-3-szorosa. A bankok nagyon kedvező feltételekkel bocsájtják ki a hitelkártyákat, ezek közé tartozik például az is, hogy a hitelkeret kamatmentesen elkölthető a türelmi időszak végéig. A türelmi időszak az az időintervallum, ameddig a pénzt vissza kell fizetni. Ez általában egy hónap +15 nap, azaz 45 nap. Hogyan használja hatékonyan hitelkártyáját? Most megtudhatja!

 

A hitelkártya önmagában nem jelent semmilyen kötelezettséget, mindössze anyagi biztonságot nyújthat váratlan kiadások esetén. Tehát, első sorban akkor érdemes használni, ha hirtelen megszorul pénzügyileg. Az anyagi biztonság érzete mellett, a hitelkártya használói kedvezményekre, illetve árengedményekre lehetnek jogosultak egyes boltokban, web áruházakban. Létezik úgynevezett pontgyűjtés is, melyeket a web áruházakban lehet beváltani. A legismertebb kedvezmény, hogy a hitelkártyával történő vásárlásokkor a végösszeg bizonyos %-át visszatéríti a hitelintézet a hitelszámlára. A pénzvisszatérítés 1-8% közötti. Ha partnerüzletekben történik a vásárlás az árengedmény akár 10-20%-os is lehet.

 

Ha ennyi kedvezmény társul egy hitelkártyához, joggal merülhet fel a kérdés, hogy ez miért éri meg a bankoknak? A válasz nagyon egyszerű. Azért éri meg a bankoknak hitelkártyát kiadni ügyfeleik részére, mert a hitelkártyáért éves, vagy havi díjat számolnak fel, illetve értékesíthetnek mellé más banki termékeket is. A másik dolog, ami miatt megéri a hitelintézeteknek a hitelkártya forgalmazása, az az, hogy azokon is sokat keres a bank, akik nem fizetik vissza időben a tartozásukat, vagy más hibát követnek el, például túllépik a hitelkeretüket, vagy készpénzt vesznek fel hitelkártyájukkal. Csak akkor éri meg, hitelkártya-birtokosoknak lenni, ha a fent említett dolgokat be tudja tartani, mert különben a hitelkártya csak ráfizetés lesz.

 

Amire érdemes odafigyelni

  • A határidőre nagyon kell figyelni. Ha túllépi a hitelkeret visszafizetésének határidejét a bank kamatot számol fel, ami igen magas, a hitelkártya THM-je 30% fölötti.
  • Ha visszafizetéskor, akár csak 100 Ft is hiányzik a teljes hitelkeretből, akkor is a teljes összegre kell a kamatot fizetnie.
  • Kerülje a hitelkártyával történő készpénzfelvételt, mert sokkal drágább, mintha bankkártyával venne fel készpénzt, illetve a tranzakciót már a végrehajtás pillanatától kamat terheli. A bankok 2,25%-3,10%-os díjat számítanak fel.
  • Ha egy banki termék mellé hitelkártyát is ajánlanak Önnek, nem feltétlen kell elfogadni, mert attól, hogy Ön nem használja a kártyát, és aktiválva sincs, költségek merülhetnek fel, mint például a kártya díja, vagy a számlafizetési díj.


Ha Ön a bankkártyához van szokva, legyen nagyon körültekintő egy hitelkártya használatakor, mert alapvető különbségek vannak a két kártya között. A bankkártya bankszámlához kapcsolódik, használatának fedezetéül a számla egyenlege szolgál. Addig tudja használni bankkártyáját, míg van pénz a számláján. Használhatja vásárlásra, készpénz felvételre, egyéb ügyintézésre. A hitelkártyához nem szükséges külön bankszámla. A bank által megállapított hitelkeretet használja, így nem kell pénzt elhelyezni a számlájára. A hitelkártyát a hitelkeret erejéig tudja használni vásárlásra, vagyis a bank által meghatározott összegig mehet mínuszba számlája. Tehát, ha lemeríti a hitelkeretet, nem tudja hitelkártyáját használni, ugyanúgy, mint mikor bankkártyájáról elfogy a pénze. Mint már említettem csak abban az esetben lesz kamatmentes a vásárlásra felhasznált keretösszeg, ha a hitel teljes összegét visszafizeti a türelmi időszak végéig. Erre lehet nagyon jó megoldás, ha beszedési megbízással fizeti a tartozást, így biztosan nem fogja elfelejteni, mert a türelmi időszak vége előtt automatikusan levonják számlájáról tartozását.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...