A lakásvásárlók többségének szüksége van hitelre

  2019. március 26.

Az ingatlanárak nagyon elszaladtak napjainkra, mégis nagy a kereslet a kínálatra. Viszont a lakásvásárlók többségének szüksége van hitelre, hogy meg tudja vásárolni a kiszemelt ingatlant, így biztosan kelendő lesz a lakáshitel a következő évben. Egy felmérés szerint az érintettek 13%-a vásárolna ingatlant, 9%-uk pedig eladna. Az eredmények alapján tehát továbbra is keresleti jellegű maradhat az ingatlanpiac, ami további áremelkedést eredményezhet. A vásárlási szándékok is eltérőek. 70% saját részre venne ingatlant, 18% másnak például a gyermekének, 13% pedig befektetési céllal.

 

A lakáshitel iránt igen komoly a keresletet napjainkban, ezt jelzi az is, hogy a következő évben a lakásvásárlást tervezők 64%-a lakáshitelből finanszírozná a megvásárolandó ingatlant. Mivel az ingatlanárak az egekig emelkedtek, kevesebben vannak azok, akik kizárólag a megtakarításaikból vagy a meglévő ingatlanjuk értékesítéséből vásárolnának meg egy lakást.

A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek többsége nyitott a pénzügyi termékek költségeinek összehasonlítására. Ez azért jó hír, és egyben fontos is, mert ezzel jelentősen csökkenthetik kiadásaikat a hitelfelvevők. Nem érdemes az első ajánlatra igen mondani, vagy a saját számlavezető bankja konstrukcióját elfogadni, mert azzal a futamidő alatt, ami egy lakáshitelnél 10-20 év, akár milliókat is bukhat. A lakásvásárlást tervezők 78%-a az igénylés előtt összevetné a különböző bankoknál elérhető lakáshitelek feltételeit.

 

A lakáshitelek összehasonlítására kiváló megoldás a Hitelmax lakáshitel kalkulátora, ha nincs ideje végigjárnia a bankokat. Amellett, hogy egy reális összképet lát a lakáshitel ajánlatokról, rengeteg időt is spórolhat, mert ezáltal, csak a választott bankhoz kell bemennie. A kalkulátor használata nagyon gyors, egyszerű, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Be kell írnia a kért adatokat, majd ez alapján a kalkulátor kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél Önnek esélye lehet a hitelfelvételre. Ezt követően Önnek csak ki kell választania a legszimpatikusabbat.

A másik megoldás, ami segítségére lehet egy ingatlanvásárlásban, ha előtte egy hitelszakértő tanácsát kikéri. Ő biztosan jól ismeri a lakáshitel piacot, és segít megtalálni a személyre szabott legjobb megoldást. Még mindig jelentős eltérések vannak a lakáshitelek között, így csak akkor vágjon bele egyedül egy lakáshitel kiválasztásába, ha biztos benne, hogy jól tud dönteni. Azt is fontos megjegyezni, hogy az élénk ingatlanpiaci kereslet miatt a vevők igényeire szabott legjobb hitel kiválasztásával esetenként már többet tudnak spórolni mint az eladókkal történő alkudozással.

 

Egy lakáshitellel 10-20 évre elkötelezi magát. Mielőtt felvenné a lakáshitelt mérlegelje pénzügyi helyzetét. Hogy elkerülje az eladósodást csak akkora törlesztőt vállaljon be, amekkorát biztonsággal tud fizetni, még akkor is, ha esetleg anyagi problémái támadnának. A törlesztő nagyságát a JTM (Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató) szabályozza, mely szerint a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 400 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik. A rendelet 2019. július 1-jétől 500 ezer forint havi jövedelem esetén teszi lehetővé a jelenlegi 400 ezer helyett. A másik fontos dolog egy lakáshitelnél, hogy felvételekor egyéb költségek is keletkezhetnek. Érdemes ennek utánajárni, mert nem minden költség szerepel egy lakáshitel THM-jében.  


hirdetés

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...