Változnak a bankkártya eltűnése esetén felmerülő költségek!

  2018. január 09.

A kártya eltűnése önmagában is rendkívül bosszantó dolog, ami gondot okoz akár itthon, akár külföldön történik meg az emberrel. Viszont jó hír a bankkártya tulajdonosoknak, hogy a napokban komoly változásokra lehet számítani a bankkártya használatára vonatkozó szabályokkal kapcsolatban. Többek között mérsékelték a bankkártya eltűnése esetén felmerülő költségeket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi jelentésében leszögezte: "a bankkártya letiltásáért, illetve annak megakadályozásáért, hogy a bankkártyával adott fizetési megbízás alapján fizetési művelet teljesítésre kerüljön, a pénzforgalmi szolgáltató nem számíthat fel díjat”. Eszerint a bankkártya, eltűnését bármikor díjmentesen be lehet jelenteni. Nincs többé semmiféle fizetési kötelezettség, csak tájékoztatnunk kell a bankot a felmerült problémáról. A régi szabályozás szerint, a bankkártya letiltásánál, 45 ezer forintig a kártyabirtokosnak kellett viselnie a kárt, a legújabb szabály szerint, viszont 2018. január 13-tól ez az összeg 15 ezer forintra csökken.

 

Például, eddig, ha eltűnt a bankkártyája, és a banknál tett bejelentés közben leemeltek a kártyájáról százezer forintot, akkor nem kapta vissza a banktól az egész összeget, csak az ellopott összegből levont 45 ezer forintot, azaz ebben az esetben 55 ezer forint kártérítést kapott. Január 13-tól a 45 ezer forint helyett már csak 15 ezer forintot „von le a bank”, amely szerint a példaként felvetett 100 ezer forint eltűnése esetén 85 ezer forintot kap vissza a károsult.

Abban az esetben, ha a bankkártyáját elvesztett ügyfél nem észleli az eltűnést, vagy a bank nem biztosítja a letiltás lehetőségét, akkor semmit nem terhelhetnek a kártyáját elvesztő ügyfélre.

További újdonságként szolgál az a változtatás is, hogy a kártya, illetve például az ahhoz tartozó PIN-kód ügyfél részére megküldésével összefüggő kockázat ezentúl a bankot terheli.

 


hirdetés

A letiltási díj megmarad

A költségmentesség csak a kártya eltűnésének bejelentésére vonatkozik, azonban a bankkártya letiltásának díja nem változik, illetve némely banknál az összeg emelkedik, például az egyik legismertebb bank felemelte a kártyaletiltási díjat 6100 Ft-ra.

A kártyapótlási díj is csökkenni fog, ennek díjait a bankok eltérően határozhatják meg, de példaként az OTP Banknál a Mastercard standard és Visa classic kártyák pótlásáért a mostani 3629 forint helyett 1400 forintnál is kevesebbet kell majd fizetni. Eszerint előfordulhat, hogy a bankkártya pótlása kevesebbe kerül, mint egy új plasztik kártya igénylése. Egyes bankoknál a bankkártya letiltását követő 60 napon belül igényelhető pótkártyaként azonos típusú bankkártya. Ebben az esetben pótlási díjjal kell számolni, viszont, ha valaki 2 hónapon túl pótoltatja bankkártyáját, akkor az ügylet már új bankkártya igénylésnek számít, és ez esetben ki kell fizetni a bankkártya kibocsájtási díját, amelynek összege bankonként eltérő lehet, de általában 3-7 ezer forint körül mozog. A Magyar Nemzeti Bank felmérései szerint két év alatt összesen 200 millió forint kárt voltak kénytelenek állni.

 

Bevezetik az erős ügyfél-hitelesítés fogalmát

Az új változás értelmében bevezetik az erős ügyfél-hitelesítés fogalmát, mely szerint két azonosító lesz egy bankkártyához. Ez az interneten keresztül lefolytatott vásárlások alkalmával lesz hasznos, hiszen az egyik azonosító feltörése után is biztonságban maradnak az ügyfél adatai és pénze. E változtatás értelmében, amennyiben a netes kereskedő nem fogadja el az erős ügyfél-hitelesítést, akkor a kárt neki kell megtérítenie az ügyfél bankja számára, és eszerint a banki ügyfélnek nem kell foglalkoznia az ebben az esetben felmerülő banki ügyletekkel.

 
Az összeg zárolását illető változások

Ezen a téren is kedvező változás várható január 13-tól. A pénz nem tűnik el a számláról, viszont hozzá sem lehet férni. A törvény kimondja, hogy amikor a fizetési megbízás pontos összege a fizető fél általi jóváhagyás időpontjában még nem ismert, a pénzforgalmi szolgáltató csak abban az esetben foglalhat le pénzt, ha a fizető fél jóváhagyta a zárolás pontos összegét. Előírják továbbá, hogy a zárolást a tényleges fizetést követően haladéktalanul fel kell oldani.


 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...