Sok ingatlanvásárló használja ki az állami támogatásokat a magas lakásárak miatt

  2018. június 15.

Sokan szeretnének saját otthont vásárolni a magas ingatlanárak ellenére is. Mindenki próbál kiskapukat keresni, hogy hogyan is tudná lecsökkenteni a kiszemelt ingatlan árát. Mivel a lakások árából manapság alkudni már nem nagyon lehet, így jöhetnek szóba a különböző állami kedvezmények. A családalapítók körében a legnépszerűbb állam által nyújtott támogatás a Családi Otthonteremtési Kedvezmény. A lakáshitelek kamata ugyan jelenleg alacsony, talán ezt nyújthat még vigaszt az ingatlanvásárlóknak.

Egyre bátrabban vágnak bele az emberek a hitelfelvételbe, talán azért is, mert egyre tudatosabban veszik fel, és használják a különböző kölcsönöket. A hitelfelvételben az egyre növekvő bérek is közrejátszanak, mert a magasabb bérek mellett az emberek nagyobb anyagi biztonságban érzik magukat, így egy hitelfelvételbe is könnyebben belemennek. A legolcsóbb hitelek 2,5-3%-os THM-től elérhetőek, ami szintén hitelfelvételre ösztönzi az embereket.

 

Az olcsó lakáshitelekkel szemben az ingatlanárak viszont nagyon elszálltak. Kevés családnak van annyi megtakarítása, hogy abból kifizessen egy lakást. Budapesten az átlagos négyzetméterár 600 ezer forint, de a vidékiek sincsenek sokkal jobb helyzetben, országos szinten 250-300 ezer forintos négyzetméteráron lehet ingatlant vásárolni. Egy lakás megvásárlásához önerőre is szükség van, ami minimum a vételár 20%-a, de előfordul, hogy a bankok ennél is többet kérnek. Ilyen lakásárak mellett az bizony nem kevés pénz, jó ha a megtakarításokból az önerőre futja.

 

A CSOK-nak, illetve az egyéb állami kedvezményeknek köszönhetően az ingatlanpiac fellendült, nagyobb lett a kereslet az új építésű ingatlanok iránt, mert arra nagyobb állami kedvezmény jár, mint a használt lakásokra, így az árak is emelkedtek. Az elmúlt két évben nőtt meg a CSOK-ot igénylők száma.

CSOK támogatási összegek

Új ingatlan vásárlása, építése esetén:

 • 1 gyermek után 600 000 Ft
 • 2 gyermek után 2 600 000 Ft
 • 3 vagy több gyermek után 10 000 000 Ft

Használt lakás vásárlása esetén:

 • 1 gyermek után 600 000 Ft
 • 2 gyermek után 1 430 000 Ft
 • 3 gyermek után 2 200 000 Ft
 • 4 vagy több gyermek után 2 750 000 Ft

 

A CSOK-on kívül számos kedvezmény létezik még, amikkel akár milliókat is spórolhat egy lakáshitel felvételekor. Ha gyermeke egészen kicsi korától szeretne megtakarításba kezdeni, erre kiváló megoldás a Babakötvény. Támogatási összege a befizetett összeg 10%-a, de évente legfeljebb 6000 forint, illetve az infláció fölött 3%-os kamatot fizet. Ez az összeg nem túl magas, de ha gyermeke 18 éves koráig fizeti, elképzelhető, hogy az önerőre elég lehet.

 

Ha idejében gondol lakáscélú terveire a legjobb megoldás egy lakástakarék nyitása. Havonta maximum 20 ezer forintot lehet befizetni, amelyhez 30%-os állami támogatás jár, ami nem lehet több évi 72 ezer forintnál. Ezt meg is többszörözheti, ha közeli hozzátartozói nevére is köt szerződést. Ennél magasabb hozammal rendelkező lakáscélú megtakarítás nemigen van a piacon. Ráadásul kedvezményes lakáshitel is igényelhető hozzá, illetve önerőként is beszámítják a bankok hitelfelvételkor.

 

A Lakáshitel csökkentésével is milliókat spórolhat, ugyanis a meglévő lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelekből, valamint az újonnan felvett lakáscélú hitelekből 1-1 millió forintot engednek el a bankok, a 2018. január 1-je után született harmadik gyermek esetén.

 

Az Otthonteremtési kamattámogatás is segítségére lehet ingatlanvásárláskor. A támogatás csak az első 5 évben jár, utána piaci alapú lesz a hitel.

Igénybe vehető:

 • használt lakás vásárlása
 • új lakás vásárlása
 • új lakás építése
 • lakás bővítése
 • lakás korszerűsítése

 

Lakásvásárláshoz kihasználhatja Fiatalok és többgyermekesek kamattámogatását is. Ez a típusú konstrukció kizárólag újépítésű lakóingatlan vásárlására, meglévő lakás, családi ház korszerűsítésére és új ház építésére vehető igénybe. A kamattámogatás ez esetben a futamidő első 20 évében jár.

Nagyon kevesen ismerik a Lakáshitel-cafetéria nevű állami támogatást. Adómentesen havonta körülbelül 80 ezer forintot kaphat a munkavállaló, amit a hitelének a törlesztésére fordíthat. A cég 5 év alatt legfeljebb 5 millió forinttal támogathatja a lakáshitel törlesztését, adómentes vissza nem térítendő formában.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...