Mit érdemes tudni a nagycsaládosok 1 millió forintos hitelelcsökkentéséről?

  2018. május 03.

2018. január 1-től a kormány ismét kedvezett a nagycsaládosoknak. Akik három, vagy annál több gyermeket vállalnak, jelzáloghitel-tartozásukból gyermekenként 1-1 millió forintot elengednek. A kedvezmény nem csak a már meglévő jelzáloghitelekre vonatkozik, hanem a jövőben felvenni kívánt jelzáloghitelekre is. Ezzel, és az ehhez hasonló lépésekkel igyekszik a kormány családalapításra bírni a fiatalokat.

 

Az 1 millió forint elengedése kizárólag jelzáloghitel csökkentésére igényelhető, mely Magyarország területén lévő lakást, lakóházat, tanyát vagy birtokközpontot terhel. A rendelet kihirdetése (2017.11.14.) előtt felvett ingatlanfedezetű jelzáloghiteleknél a lakáscélú, illetve a szabad felhasználású kölcsön esetén is igénybe vehető a kedvezmény. A rendelet kihirdetése után felvett hitelek esetében viszont csak a lakáscélú jelzáloghitelekre vonatkozik a csökkentés. Csak akkor vehető igénybe kedvezmény, ha az igényléskor, illetve már megszületett harmadik gyermek esetén a gyermek születésekor a hitel még fennáll, és nincs felmondva.

 

A lakáscélú jelzáloghitelek lényege, hogy a kölcsön felvételekor ingatlant kell felajánlani a banknak. Az ingatlanra jelzálog kerül, így a pénzintézet biztosítékot kap a hitel visszafizetésére. Lakáscélú jelzáloghitelből finanszírozhat lakás- és telekvásárlást, lakásépítést, felújítást, korszerűsítést, illetve a már meglévő lakáshitel kiváltására is alkalmas.

Lakástakarék által nyújtott hitelhez is felhasználható az 1 millió forintos kedvezmény, de csak abban az esetben, ha a lakáskölcsön, vagy az áthidaló kölcsön is jelzáloggal fedezett.

 

A kedvezményt a járási hivatalban, a hitel adósa igényelheti. Ha az adósnak házastársa vagy élettársa van, akkor ketten együtt tudják igényelni az 1 millió forintos csökkentést, még akkor is, ha a hitelnek csak az egyik fél az adósa. Az eljárásnak nincs költsége, az előtörlesztési díjat az állam fizeti meg a banknak az adós helyett. Ha a járási hivatal elutasítja a kérelmet a Budapest Főváros Kormányhivatalához lehet fordulni.

Azok a többgyermekes családok vehetik igénybe a támogatást, ahol a családban van már legalább két gyermek, és a harmadik, vagy a további gyermek 2018. január 1-je után születik. A vér szerinti és az örökbefogadott gyermekeket is figyelembe veszik. A tartozás 1 millió forintos csökkentése, már a terhesség 12. hetétől igényelhető. Ha magzat után történik az igénylés a gyermek születését (vagy elhalálozását, halva születését) követően legfeljebb 30 napon belül kell a járási hivatalnál igazolni.

 


hirdetés

A dokumentumokkal az igénylőnek nem sok dolga van, ugyanis a jogosultság megállapításához szükséges adatokat a járási hivatal maga szerzi be a banktól, a NAV-tól, a Belügyminisztériumtól, a tulajdonjogot ellenőrzi az ingatlan-nyilvántartásból. Az igénylőnek csak a személyes okmányit, és az igénylőnyomtatványt kell vinnie. Ha a szülők elváltak szükséges a gyermekelhelyezést igazoló bírósági határozat, magzat után igényelt támogatásnál pedig a várandósgondozási könyv. A támogatás igényléséhez a hitelszerződést nem kell módosítani. A támogatás folyósítását követően a banknak 10 napon belül változatlan futamidő mellett a törlesztőrészletet újra kell számolni, és arról tájékoztatást kell küldeni.

 

A hitelintézetek az államtól kapott 1 millió forintot előtörlesztésnek számítják be, tehát az összeg rögtön a tőketartozást csökkenti, és előtörlesztési díjat sem számolnak fel. Ha a fennálló tartozás kevesebb, mint a támogatás, úgy a tőke járulékaira is felhasználható, de a késedelmi kamatra nem. Azaz ekkor végtörleszthető a hitel, és a végtörlesztésig esedékes kamatra elszámolható. Ha az igényléskor a járulékokkal együtt is kisebb az összeg, mint a támogatás, úgy csak a kisebb összeg kapható meg. Ha a támogatás folyósításakor kisebb az összeg, mint a jóváhagyott támogatás, akkor a különbözet jár az adósnak.

 

Az igénylés feltételei:

  • az igénylőknek legalább 50%-ban a kölcsönre fedezetet nyújtó ingatlan tulajdonosainak kell lenniük
  • nem lehet köztartozásuk
  • az igénylőknek büntetlen előéletűnek kell lenniük
  • hátralékos adósok is igénybe vehetik a támogatást
  • ha a házastárs/élettárs közül csak egyikük adósa a hitelnek, akkor más adós a szerződésben nem lehet
  • a 18 év alatti gyermekeknek az igénylő szülővel/szülőkkel egy háztartásban kell élniük

Az igénylés feltételeit bővebben a 337/2017. (XI. 14.) Kormányrendelet a három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről tartalmazza.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...