Pénzügyi kérdések, egyszerű válaszok

  2019. március 22.

A magyarok pénzügyileg sérülékenyek, aminek legfőbb oka, a tájékozatlanság. Íme, néhány pénzügyi kérdés, egyszerű válaszokkal. Reméljük ez segítségére lesz azokban a pénzügyi kérdésekben, amelyekkel nap, mint nap találkozik. Bármilyen pénzügyekkel kapcsolatos tevékenységre készül ajánlatos előtte valamilyen formában tájékozódni, mert egyrészt a későbbiekben is hasznára válhat, másrészt pedig anyagilag nem érheti kár.

 


hirdetés

Pénzügyi kérdések, egyszerű válaszok

Bankválasztás

A bankválasztás nagyon fontos, ha pénzügyekről van szó, legfőképp azért, mert a pénzintézetek különböző tarifával dolgoznak. Emiatt a havi banki költségek között akár több ezer forint különbség is lehet. Jól gondolja meg, hogy hol nyit bankszámlát, érdemes több bank ajánlatát is megnézni. Bevett szokás a pénzintézeteknél, hogy bankszámlanyitási akciókkal csábítják magukhoz az ügyfeleket, amelyek keretein belül különböző kedvezményeket kínálnak a leendő ügyfeleknek. Fontos, hogy megtudja, ezek az ajánlatok milyen hosszú ideig tartanak, és milyen feltételeket kell cserébe teljesíteni a banknak, illetve, hogy mi a következménye annak, ha nem teljesülnek a bank elvárásai. Ajánlatos inkább hosszabb távra kiszámolni, hogy mennyibe kerül havonta a bankolás az adott pénzintézetnél, és nem csak akciós időszakot figyelembe venni.

Bankkártya

A bankkártya kiválasztásának első és legfontosabb szempontja, hogy mire akarja használni. A bankkártyák díja között több ezer forint különbség is lehet. Gondolja át, hányan fogják használni a kártyát, szükséges-e hozzá esetleg társkártya, aminek külön díja van; belföldön, vagy külföldön szeretné használni; stb. A másik, amit érdemes figyelembe venni a bankkártya kiválasztásakor, hogy a hozzá tartozó szolgáltatások mennyibe kerülnek. Érdemes olyan számlacsomagot választani, amibe azok a szolgáltatások tartoznak, amiket használ, esetleg még némi kedvezmény is jár hozzá. A felesleges szolgáltatásokat pedig le kell mondani, hogy annak költségét ne vonja le a bank. Ezekről mindenképpen tájékozódjon számlanyitáskor, hogy ne dobja ki a pénzt az ablakon, mert itt akár több ezer forintról is lehet szó.

Ingyenes készpénzfelvétel

Sokan nem is tudnak róla, de havonta két alkalommal 150.000 Ft-ig ingyenes a készpénzfelvétel. Hiába kezeli pénzügyeit az internetes bankjában, és fizet a bankkártyájával a legtöbb helyen, mégis vannak alkalmak, amikor szüksége lehet készpénzre. Ne feledje ezt a kedvező lehetőséget!

Hitelek

Sokszor egy dolog megvásárlásához nem áll rendelkezésre a megfelelő mennyiségű összeg, így muszáj egy hitelintézethez fordulni, és kölcsönt felvenni. Mindenhez másféle hiteltípus illeszkedik, ezért körültekintőnek kell lennie, hogy megtalálja a legmegfelelőbb kölcsönt a célja megvalósításához. Gondolja át, hogy mekkora összegű hitelre van szüksége, érdemes-e elzálogosítania ingatlanját egy jelzáloghitel miatt, vagy esetleg megfelel egy személyi kölcsön is. A hitelfelvételnél fontos a kamat, a THM, a törlesztőrészlet, és a futamidő helyes megválasztása is. Mielőtt hitelt vesz fel, vegye számba pénzügyi lehetőségeit, és csak akkor vegye fel, ha tényleg szükséges. Amit még fontos itt megjegyezni, hogy a hitelek tekintetében elég nagy verseny van a bankok között a piacon, ezért ne csak számlavezető bankja ajánlatát hallgassa meg, hanem más hitelintézetek konstrukciói között is válogasson, mert elképzelhető, hogy kedvezőbb ajánlatot is kaphat.

Az eladósodás veszélyei

Az élet bármikor hozhatja úgy, hogy hitelfelvételre kerül sor. Mielőtt azonban akár hosszú évtizedekre elkötelezné magát egy bank felé fontos, hogy felmérje a hitelfelvétel kockázatait, és pontosan átlássa pénzügyi teherbíró képességét. Könnyen adósságokat halmozhat fel például egy rosszul megválasztott hitellel, ha túl nagy a hitelösszeg, vagy ha túl magas a havi törlesztőrészlet. Könnyű elúszni egy hitellel, ha túlvállalja magát. Legyen körültekintő, és megfontolt mielőtt fejest ugrik egy hitelbe.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...