Online vásárlás – okos tippek!

  2023. szeptember 01.

Az online vásárlás előnyeit sokan kihasználják. Összegyűjtöttünk  néhány okos tippet, amiket érdemes megfogadni. Az online vásárlás során a felek egyidejűleg fizikailag nincsenek jelen, a szerződéskötés az eladó által működtetett internetes webáruházban egérrel történő kattintással, vagy e-mail útján történő rendeléssel jön létre. Normál esetben akár 24 vagy 48 órán belül házhoz szállítják az árut. Az online vásárláskor történő fizetés biztonságos, intézheti bankkártyával, átutalással, Paypal-on át, készpénzzel, a csomagponton, vagy a csomag megérkezését követően a futárnak való fizetéssel (utánvétel) is.

 

A vállalkozás a szerződéskötést megelőzően köteles írásban vagy – a fogyasztó beleegyezésével - tartós adathordozón világos és közérthető nyelven tájékoztatni a fogyasztót azokról a technikai lépésekről, amelyeket a szerződés elektronikus úton való megkötéséhez meg kell tenni; a vállalkozás elérhetőségeiről; a szerződés tárgyának lényeges tulajdonságairól; a fizetendő ellenértékről; az elállás jogáról.

Fontos tudni, hogy internetes vásárlás esetén a kereskedő köteles a fogyasztó megrendelését haladéktalanul, de legkésőbb 48 órán belül visszaigazolni. Ez a gyakorlatban egy válasz e-maillel történik, amely a megrendelés feltételeit erősíti meg. Ha elmarad a megerősítés a fogyasztót nem köti megrendelése, és nem köteles a leszállított termék átvételére.

 

Online vásárlás – okos tippek:

  • Kényelmes, mert otthonról kiválasztható a kívánt termék.
  • Rengeteg időt spórolhat, hiszen monitorján villámgyorsan rátalálhat a keresett árucikkre.
  • Van olyan webáruház, amelyiket egy hagyományos kereskedelmet folytató bolt tulajdonosa üzemeltet. Ezekben a webáruházakban a termékek árai általában megegyeznek az offline üzletben található árakkal. A másik fajta webshop olyan kínálattal rendelkező bolt, amelyik mögött nincs offline áruház. Ezekben a webáruház sokkal kedvezőbb árakat tud biztosítani a tulajdonos, hiszen számos olyan költséggel nem kell számolnia, amivel egy hagyományos üzletnek igen.
  • Sajnos csalók, szélhámosok mindenütt akadnak, így a webáruház üzemeltetők között is. Érdemes elolvasni a weboldalhoz tartozó információkat: fizetés, garancia, szállítási feltételek, a webshop üzemeltető adatai, webshop üzletszabályzat, adatvédelem, biztonsági előírások. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szerint a szolgáltatókra vonatkozó elektronikus szerződéskötés lépéseit és kereskedelmi szolgáltatásokat a 2001. évi CVIII. törvény tartalmazza. Az elállási jog gyakorlását a 17/1999. (II. 5.) Kormányrendelet szabályozza.
  • Egy webáruház „virtuális polcainak” szinte semmilyen költsége nincs, ezért sokkal nagyobb lehet a választék.
  • Nem számít a földrajzi távolság, a világon bárhonnan rendelhet árut.
  • Nincs nyitvatartási idő, a nap 24 órájában lehet vásárolni.
  • Az ár-összehasonlító oldalakon össze tudja vetni, hogy melyik termék felel meg az igényeinek és pénztárcájának, véleményeket/értékeléseket is olvashat.
  • Az árut ki is szállítják közvetlenül a lakóhelyére, vagy ahova kéri.
  • Online vásárláskor, mint bármely más bolti vásárlás esetén is szabályok vonatkoznak a vásárlásra, vagyis a fogyasztóvédelem ugyanúgy érinti a webáruházból történő rendelést, mint az egyéb vásárlásokat.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...