Olcsóbb lett a banki eurós utalás

  2019. december 21.

Szigorítottak a pénzügyi szolgáltatók az EU tagállamaiban, ugyanis az euro nemben zajló, határon átnyúló utalásoknak nem lehet ezentúl bármilyen a díjazása. A Revoluttól a Transferwise-ig számos szolgáltató jelent meg a piacon azért, mert a bankok tulajdonképpen annyit kértek eddig az eurós utalásokért, amennyi a legjobban megérte nekik. Az új 924/2009EK jelzésű rendelet szabályozza a túlárazott nemzetközi utalásokat. Az Európai Tanács március 4-én elfogadta az olcsóbb külföldi kártyás vásárlásról és az eurós átutalások azonos árazásáról szóló szabályokat, vagyis olcsóbb lett a banki eurós utalás. A legtöbb szankció 2019. december 15-ével már életbe is lépett.

 

A rendeletet szerint az euróban teljesített, határokon átnyúló kifizetések költségét összehangolják az euróövezethez tartozó és az azon kívüli országok között, valamint hogy Unió-szerte növelik a valutaátváltási díjak átláthatóságát.

Míg az eurózónán belül élő fogyasztók az egységes eurófizetési térség (SEPA: Single Euro Payments Area, azaz Egységes Euró Fizetési Övezet) előnyeit élvezik, vagyis egységes feltételek mellett utalhatnak pénzt attól függetlenül, hogy hazai vagy eurózónán belüli tranzakcióról van szó, az eurózónán kívüli uniós polgároknak ezen túl is magas díjat kell fizetni, ha eurót utalnak egy másik tagállamba.

Ebben is történt változás. Az Unión belül külföldre tartó euró-átutalások után felszámolt banki díjnak meg kell egyeznie a belföldi, hazai pénznemben történő utalás utáni díjjal. Ha a tagállamok úgy gondolják, hogy szükséges, akkor kötelezhetik a bankokat, hogy ugyanezt a díjat alkalmazzák az Unión belül másik országba irányuló utalásokra és az adott országon belül euróban történő utalásra is.

 

A deviza váltás nem alapszolgáltatás a bankokban. A pénzküldő szolgáltatók középárfolyamon váltanak, ezzel szemben a bankok drágán adják a valutát, ami továbbra is létjogosultságot ad a Fintech cégeknek, amelyek szolgáltatásaikban messze lekörözték a bankokat. Ma már leginkább egymással versengenek az olyan cégek, mint a Curve, a TransferWise és a Viber, melyek mind profi eszközöket adnak az igényes, nemzetközi pénzvilágban mozgó ügyfelek kezébe.


hirdetés

 

A bankoknak ezentúl az ügyfeleket minden tranzakció alkalmával tájékoztatniuk kell arról, hogy mennyi a felszámítandó átváltási díj a helyi pénznemben és a számla pénznemében. Hogy követhetőbbek legyenek az átváltási díjak az eladási helyen végzett tranzakció, és a bankautomatás pénzfelvétel alkalmával ugyanazon az alapon számítják majd az átváltási díjat. Az ügyfelek elektronikus úton (sms-ben, emailben vagy a bank webes felületén) értesülhetnek az átváltás várható költségéről. Az értesítésekért nem lehet díjat felszámítani. Banki átutaláskor a bankoknak az utalás előtt kötelező közölniük az átváltás várható díjának összegét.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...