Néhány pénzügyi alapfogalom

  2020. május 19.

A pénzügyi tudatosság fontos, legalább az alapszintű pénzügyi fogalmakkal legyünk tisztában. Talán a hitelezéshez kapcsolódó ismeretek megszerzése és azok alkalmazása a mindennapokban elengedhetetlen. Érthető, hogy valaki tart a hitelfelvételtől, ha nincs teljesen tisztában az alapfogalmakkal. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány pénzügyi alapfogalmat, amely hasznára válhat, főként hitelfelvételkor.

 

Néhány pénzügyi alapfogalom

Mi a kamat?

Mikor hitelt vesz fel az egyik legfontosabb dolog, hogy mekkora a kamat, vagyis mennyibe fog kerülni az adott pénzösszeg. A kamattal ugyanis egyrészt a kölcsön kapott pénz árát fizeti meg, másrészt pedig azt, hogy a jövőben hogyan fog változni a pénz értéke. Egy bankjegy egy év múlva a pénz romlása, vagyis az infláció miatt kevesebbet fog érni. A hitelintézetnek pedig ezt is bele kell kalkulálnia az általa összeállított hitelkonstrukciókba.

 


hirdetés

Mi a kamatos kamat?

A kamatos kamat akkor keletkezik, ha egy adott időre szóló kamatot a tőkeösszeghez hozzáadva ezek együtt kamatoznak tovább. Tehát, ha 1 év alatt 4%-ot kamatozik 100 forint, a következő évben 104 forintot kell visszafizetni. A következő évben viszont már 104 forintos tőkeösszeg 4%-os kamatát számolják, vagyis a rákövetkező évben már 108.16 forintot és így tovább.

 

Mi a hitelképesség?

A bank egyrészt az aktuális jövedelmi és fedezeti viszonyok szerint hozza meg a döntését, hogy a hiteligénylő hitelképes-e. Másrészt viszont ezen kívül számos egyéb faktor is szerepet játszhat a döntésében. Például ellenőrzi a Központi Hitelnyilvántartó Rendszer (KHR) adatait is, ahol az adós aktuális és korábbi hiteleinek alapadatai szerepelnek, valamint a hitelek visszafizetési teljesítésének hajlandósága és képessége. A hitelképességet illetően vannak olyan szabályok, melyek központilag egyformán vonatkoznak a bankokra, illetve minden hitelintézetnek van egy belső szabályrendszere is.

 

Mi a THM és a TKM?

A hitelek vagy biztosítások reklámozásakor gyakran találkozhatunk a THM (teljes hiteldíj mutató) és a TKM (teljes költség mutató) rövidítésekkel. Mindkettő a költségek összességét veszi alapul, és az alapján számít egy éves szintű százalékban megadott értéket. A THM számításakor a bankok csupán egy általános számlacsomaggal és biztosítási összeggel számolnak, amely a hitelfelvétel során a konkrét adatok ismeretében válik pontossá. Így a tényleges mutató eltérhet a kezdetitől. A TKM a megtakarításokra felszámolt díjakat összegzi, célja pedig az, hogy összehasonlíthatóvá tegye a bonyolult akár kombinált biztosítási szerződéseket is.

 

Mi a BUBOR?

A BUBOR a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb angol megfelelőjének rövidítése, és azt a kamatot foglalja magában, amiért a különböző kereskedelmi bankok egymásnak adnak hitelt egy éven belüli futamidőre. Nem csak éves BUBOR van. Azért fontos, hogy tisztában legyen a BUBOR fogalmával, mert ha olyan hitelkonstrukciót választ, ahol a kamat éven belül változik, akkor az adott hitelkamatot általában a BUBOR értékéhez igazítják.

 

Mi a diverzifikáció?

A fogalom annyit jelent, hogy a birtokában lévő értékeket érdemes minél többféle eszközbe elhelyezni. Ennek két oka van, az egyik, hogy a hátrányok ne koncentrálódjanak, vagyis, ha valamiféle válsághelyzet alakul ki, akkor valamelyik eszköz segíthessen a talpon maradásban. Amásik oka az, hogy a különféle befektetések különböző hozamait és előnyeit is élvezhesse.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...