Mit tehet, ha az ATM elnyelte bankkártyáját?

  2017. július 11.

A mai világban bankkártya nélkül elég nehézkessé válhat élete. A legrosszabb eset, ha ellopják bankkártyáját, mert azonnal le kell tiltania, ami pénzbe kerül, illetve új kártyát kell igényelnie, aminek szintén ára van. Például bankkártya nélkül ATM-ből sem tud pénzt felvenni, csak nyitvatartási időben, a bankfiókban lenne rá lehetősége, jóval magasabb tranzakciós díjért. Szerencsére nem túl gyakori eset, de előfordul, hogy a bankautomata beszippantja a bankkártyát. Mit tehet, ha az ATM elnyelte bankkártyáját? Sajnálatos módon, ez hasonló, mintha ellopták volna, mert a legtöbb esetben ilyenkor is le kell tiltani a kártyát, és újat kell igényelni.

 

Mit tehet, ha az ATM elnyelte bankkártyáját? 

A legfőbb okok, amik miatt az automata elnyeli a bankkártyát:

  • A kártya letiltás alatt áll, vagyis Ön tiltotta le lopás, vagy visszaélés gyanúja miatt.
  • A kártyát a bank tiltotta le, mert lejárt az érvényességi ideje.
  • Túl későn vette ki a kiadónyílásból bankkártyáját. Általában 30 másodperc áll rendelkezésére, hogy elvegye kártyáját, erre hang, -illetve fényjelzéssel is felhívja figyelmét a bankautomata. Ha nem veszi el időben kártyáját, pénzt sem ad ki az automata.
  • Az ATM-et megrongálták.
  • Meghibásodott, vagy megrongálódott bankkártyája.
  • Túl sokszor rontotta el a PIN-kódot. Hogy egy PIN-kód beütésével hányszor próbálkozhat bankonként eltérő, de a legtöbb banknál háromszori tévesztés a megengedett. Sokan azt gondolják, hogy a fordított sorrendben beütött PIN-kód titkos riasztást ad a rendőrségnek. Erről szó sincs, az automata csupán annyit érzékel, hogy hibás a kód.
  • Egyéb technikai hibát érzékel az ATM.

 

Mit kell tenni, ha megtörtént a baj?

A legjobb megoldás, ha azonnal hívja a bankautomatán feltüntetett bejelentő, segítségkérő számot. Ez a hívás az ATM üzemeltetőjéhez fog érkezni. Nagyon fontos, hogy az ügyfélszolgálat soha nem fogja Öntől telefonon keresztül a PIN-kódot kérdezni. Ha ez mégis megtörténne, biztos, hogy rossz számot hívott, és valamilyen visszaélés áldozata lett. Legyen gyanakvó akkor is, ha a kártya benyelése után segítőkész idegen jelenik meg, még ha a bank alkalmazottjának adja is ki magát.

Ha az ATM bankfiókban van, és az még nyitva tart, mindenképpen érdemes bemenni, és ott jelenteni az esetet. Egyes bankoknál, ha nem biztonsági okokból történt a bevonás, azonosítás után, visszakaphatja kártyáját.

Ha a bankfiók már zárva tart, a kibocsátó bank telefonos ügyfélszolgálatát kell hívni, ahol éjjel-nappal bejelentheti az esetet. Mindig a saját bankjával vegye fel a kapcsolatot, vagyis amelyik a kártyát kibocsátotta, mert ők fogják eldönteni, hogy a bevont bankkártya visszaadható-e, vagy sem.

Sajnos Magyarországon megszaporodtak az ATM manipulációk, tehát ilyen esetekben mindig tiltsa le bankkártyáját, mert idegenek kezébe kerülhet, vagyis, ha ekkor visszaélnek vele, az az Ön felelőssége.

Néhány bank a tiltás díjának felszámításakor mérlegeli a kártya elnyelésének körülményeit. Amennyiben a kártyát az ATM technikai okok miatt szippantotta be, a kártya tiltásával, és pótlásával járó költséget a kártyabirtokos bejelentése alapján utólag jóváírják bankszámláján.

 

 


hirdetés

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...