Mire kell figyelni egy életbiztosítás megkötéskor?

  2023. 24.

Egy életbiztosítási szerződés megkötésekor jó pár kérdésre felelni kell, hiszen a biztosító ezek alapján mérlegeli, hogy milyen kockázati tényezőkkel kell számolnia, amikor Önnel köt szerződést. Ettől függ az is, hogy mekkora lesz az életbiztosítás díja, amelyet fizetni kell a biztosítás időtartama alatt. Mire kell figyelni egy életbiztosítás megkötéskor? Mutatjuk!

A biztosítási szerződés arról szól, hogy a biztosított halála esetén a biztosító kifizet egy előre meghatározott összeget. A mai életbiztosítások az alapszolgáltatáson kívül nagyon sok kiegészítővel és mellékszolgáltatással rendelkeznek, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet.

 

A biztosítási szerződés

  • Időtartama: Szerződéskötéskor Önnek kell meghatározni az életbiztosítás időtartamát és a biztosítási összeget is. Ehhez hozzá kell tenni a biztosított személy életkorát, és már meg is van nagyjából, hogy mennyi a díj, amit fizetni kell. Persze ezt még további tényezők is befolyásolja, mint például a biztosított foglalkozása, sporttevékenysége, illetve az egészségi állapota is. A biztosítás díja annál magasabb lesz, minél hosszabb időszakra szól a biztosítási szerződés. Ennek oka az, hogy például az 1 éven belüli tragédia esélye alacsonyabb, mint mondjuk a 20 éven belülié.
  • Összege: Minél magasabb a biztosítási összeg, annál magasabb a díj. A biztosító kockázata növekszik az összeg nagyságával. A biztosítók a nagyobb összegek esetében körültekintőbben járnak el. A kockázatelbíráláshoz orvosi vizsgálatot is előírhatnak, de pénzügyi kockázatelbírálás is lehetséges, amely azt jelenti, hogy mérlegelik azt is, van-e különösebb oka annak, hogy valaki ekkora biztosítási védelmet szeretne.
  • Életkor: Az életkor az egyik legfontosabb tényező. A biztosító a néphalandóság statisztikai adataiból számolja azt a kockázati díjszorzót, amely eldönti, hogy mekkora kockázatot jelent a biztosító számára a szerződéskötéskori életkor. Minél fiatalabb valaki, annál kisebb ez a kockázat, így a díj is alacsonyabb. Értelemszerűen, az idősebb korban kötött biztosítás pedig drágább. Az életbiztosítási termékek nagy részének díja az időtartam alatt az életkor növekedésével nem változik.
  • Foglalkozás: A foglalkozás szintén emelheti a biztosítás díját abban az esetben, ha valamilyen veszélyes munkát végez a biztosított személy. A biztosító saját maga dönti el, hogy mit tekint ilyen foglalkozásnak. Ezekben ez esetekben, a biztosító úgynevezett pótdíjat fog kiszabni a díjon felül. Fontos tudni, hogy vannak kizárt foglalkozások is, mint például a vájár vagy a fegyveres pénzszállító.
  • Egészségi állapot: Az egészségi állapot is nagyon fontos a fizetendő összeg meghatározásakor. Kisebb biztosítási összegek esetében a biztosítók nem alkalmaznak egészségi felmérést, vagy csak egy kérdőívet kell kitölteni. Nagyobb összegek esetében telefonos egészségügyi állapotfelmérés lehetséges, amikor egy orvos vagy egészségügyi szakértő kérdéseire kell válaszolni, de elképzelhető a személyes orvosi vizsgálat is.
  • Dohányzás: A dohányzás önmagában nem jelent díjemelkedést vagy kizárást, de vannak a piacon olyan termékek, amelyeknek van külön dohányzó és nemdohányzó díjtáblázata. A nemdohányzó díj alacsonyabb és úgynevezett kotinin teszttel állapítják meg, hogy valóban nem dohányzó-e az igénylő.
  • Sporttevékenység: Életbiztosítási szerződések esetében a sporttevékenység vizsgálata arra vonatkozik, hogy űz-e olyan sportot, amely az életét veszélyeztetheti (pl. ejtőernyőzés vagy bármilyen repülősport). Ezeket a biztosítók általában kizárják. Ha az életbiztosítási védelem mellé kiegészítőként balesetbiztosítást is köt valaki, akkor a sporttevékenység jobban fókuszba kerül, mivel gyakoribbak a törések, rándulások, ficamok. Ha valaki igazolt sportoló, az általában kizáró tényező.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...