Minden, amit az előtörlesztésről tudni érdemes

  2021. április 16.

Számos dolog van, amit az előtörlesztésről tudni érdemes. Előtörlesztésről akkor beszélhetünk, ha a hitelfelvevő minimum 3 havi törlesztőrészletet előre kifizet a bank számára. A végtörlesztés a teljes fennálló hitelösszeg egy összegben történő visszafizetését jelenti a futamidő lejártát megelőzően. A hitelfelvevő minden esetben élhet előtörlesztési jogával. Előtörlesztéskor lecsökken a törlesztőrészlet, viszont a futamidő hosszúsága marad. Mind a jelzáloghitel, mind a személyi kölcsön visszafizetése során lehetőség van előtörlesztésre. 

 

Minden, amit az előtörlesztésről tudni érdemes

Miért hasznos?

Minél hosszabb ideig fizetjük a felvett kölcsönt, annál nagyobb kamatot fizetünk vissza a hitelintézetnek. Ennek oka, hogy a bank a futamidőtől függően a törlesztési periódus elején nagyobb kamatot számít fel, amely a tőkerész csökkenésével időarányosan egyre csökken. A felvett hitel havi fizetési kötelezettsége két részből áll. Az egyik rész a kamat, amelyet a még fennálló tartozásunkra kell fizetni. A másik rész a tőke, amellyel ténylegesen csökken a tartozásunk az esedékességet követően.

 

Az előtörlesztés / végtörlesztés díja

Az előtörlesztésnek és végtörlesztésnek díja van, hiszen a bankok ezzel a tranzakcióval elesnek a kamatoktól. Mindig az előtörlesztési alkalmakkor kell megfizetni a díjat, részleges előtörlesztésnél több alkalom is lehetséges, tehát annyiszor fizetünk díjat, ahányszor előtörlesztünk. Előtörlesztés után a pénzintézet az előtörlesztett összeg arányában csökkenti a kölcsön teljes díját az eredeti futamidő szerinti hitelkamattal és egyéb költségekkel együtt.

Hitelek előtörlesztési díjának mértéke 2010. március 1. előtt

2010. március 1. előtt felvett kölcsönök előtörlesztési díjának mértékét nem korlátozza jogszabály.

Hitelek előtörlesztési díjának mértéke 2010. március 1. után

A 2010. március 1. után felvett hitelek esetében a bankok által felszámítható előtörlesztési díj mértékét jogszabály maximalizálja. Az előtörlesztési díj mértéke nem lehet több:

  • jelzáloglevéllel finanszírozott hitelek esetén a tőketartozás 2,5%-ánál
  • egyéb jelzáloghitelek esetén a tőketartozás 2%-ánál
  • fedezet nélkül nyújtott személyi hitelek esetén pedig – a kölcsön lejárati időpontjából függően – a tőketartozás 0,5-1%-nál

 

Hogy végtörlesztésnél mekkora díjat számol fel a bank, intézményenként eltérő. Végtörlesztésnél az is számít, hogy milyen forrásból lesz kifizetve a fennálló tartozás. Egy hitelkiváltó hitellel sok pénzt spórolhatunk, mert egy kedvezőbb kamatozású kölcsönre cserélhetjük meglévő hitelünket. Egyes bankoknál más díjszabása lehet annak, ha eltérő pénzintézet hiteléből rendezzük a fennálló tartozásunkat.


hirdetés

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...