Milyen járulékos költségei lehetnek egy lakáshitelnek?

  2022. május 12.

Lakáshitel felvétele előtt mindenki számolgatja, hogy mekkora törlesztőrészlet fér majd bele a havi költségvetésbe. Sokan azonban azzal nem számolnak, hogy magának a lakáshitel felvételének is vannak járulékos költségei. Egy lakáshitel járulékos költségei akár több millió forintba is kerülhetnek. Érdemes ezzel is számolni, hogy ne érje meglepetésként az embert. Milyen járulékos költségei lehetnek egy lakáshitelnek? Mutatjuk! 

 

Milyen járulékos költségei lehetnek egy lakáshitelnek?

  • Ügyvédi díj: Egy ingatlan adásvétele során elkerülhetetlen az ügyvédi közreműködés, aminek díja is van. A díjszámítás módja változatos, emiatt jelentős különbségek lehetnek a számla összegében, érdemes több ügyvédet is megnézni. Egy szokványos adásvételt bármelyik ügyvéd képes lebonyolítani, viszont egy problémás ügyletnél már nagyon is számít a szakember tapasztalata. Az ügyvédek jellemzően az ingatlan értékének 0,5-1%-át szokták elkérni. Mivel egy ingatlan ára egészen magas, akár 150-200 millió Ft is lehet, az ügyvédek időnként egészen komplex tarifatáblákat dolgoztak ki. Bizonyos összeghatárig általában fix díjat határoznak meg (pl. 15 millió Ft-ig 50-75 ezer Ft + áfát), ami tulajdonképpen a minimum munkadíj. Efölött pedig, ahogy drágul az ingatlan, úgy csökken a fajlagos ügyvédi költség.
  • Közjegyzői díj: A kölcsönszerződést közjegyzői okiratba kell foglalni, így a hitelintézet egy szerződésbontás esetén, peren kívül érvényesítheti jogait. Ennek költsége az adóst terheli, a fizetendő összeg a hitelösszeg nagyságától függ.
  • Értékbecslési díj: Egy lakáshitel igényléséhez szükség van megfelelő értékű ingatlanfedezet bevonására. Ez lesz a bank biztosítéka arra az esetre, ha az adós nem fizeti a hitelt. Így a pénzintézet hozzájuthat a kihelyezett összeghez. Az ingatlanfedezet értékét független értékbecslő határozza meg, az ő díját pedig a hiteligénylőnek kell megfizetnie. Az értékbecslés költsége 40 ezer Ft körül van.
  • Folyósítási jutalék: Lakáshitel felvételkor a hitelintézet díjat számolhat fel a kölcsön folyósításáért, ennek összege eltérő, de általában a felvett hitel 0-2%-a szokott lenni.
  • Jelzálogjog bejegyzési díja: A fedezetként bevont ingatlanra a hitelt nyújtó intézmény elidegenítési és jelzálogjogot jegyez be arra az időre, amíg az adós nem rendezi a tartozását. A jelzálogjog földhivatali bejegyzésének díja 12 600 Ft.
  • Tulajdoni lap lekérésének díja: A hiteligénylés benyújtásához szükséges egy friss tulajdoni lap másolatra. Az e-hiteles tulajdoni lap másolat lekérése 7 200 Ft.
  • Vagyonszerzési illeték: Lakásvásárláskor alapesetben a vételár 4%-a a vagyonszerzési illeték. Bizonyos esetekben ez csökkenthető, illetve kamatmentes részlefizetési lehetőség is létezik. Tavaly óta nem kell visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetniük azoknak, akik CSOK támogatás igénybevételével vásárolnak ingatlant.
  • Hitelszakértő: Fontos tudni, hogy a hitelszakértő igénybevétele ingyenes. A sikeres tranzakciót követően a kiválasztott bank fizet majd jutalékot neki.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...