A lakáshitel igénylésének legfőbb lépései

  2022. május 06.

A lakáshitel igénylése már akár a kiválasztott ingatlan előtt elindulhat. Kérheti egy bankfüggetlen szakértő segítségét, ha ezzel nagyobb biztonságban érzi magát a hitelválasztást illetően. Ő segítséget nyújt abban, hogy megtudja, legfeljebb mekkora lakáshitel férhet bele nettó jövedelmébe. Ez alapján kiszámolható, hogy maximum mekkora értékű lehet a megvásárolni kívánt ingatlan. Cikkünkben elolvashatja a lakáshitel igénylésének legfőbb lépéseit.

 

A lakáshitel igénylésének legfőbb lépései:

  • Adásvételi szerződés: Még a lakáshitel igénylése előtt meg kell írni az adásvételi szerződést, amiben meg kell jelölni azt a pénzintézetet, ahonnan a lakáshitelt fel szeretné venné. Vagyis az első lépés a finanszírozó hitelintézet kiválasztása. Az adásvételi szerződést a banki beadás előtt érkeztetni kell a Földhivatalban. Ezt a fogadott ügyvéd intézi. Ezzel az ingatlan tulajdoni lapjának széljegyén láthatóvá válnak a vevők, mint leendő tulajdonosok.
  • Letéti szerződés (letéti igazolás): Az adásvételi szerződéssel együtt az ügyvéd megcsinálja a tulajdonjog bejegyzéshez hozzájáruló engedélyt is. Ezt az eladónak kell aláírnia, és csak a pénz folyósítása után kell használni. Miután megtörtént a folyósítás, az ügyvéd ezt a dokumentumot is beviszi a Földhivatalba. Ekkor lesznek a vevők ténylegesen tulajdonosok. Folyósításig, a hozzájáruló nyilatkozatot az ügyvéd letétbe helyezi. Erről a letétbe helyezésről készít egy letéti szerződést vagy letéti igazolást.
  • Benyújtandó dokumentumok: Minden banknak van egy listája, a kötelezően benyújtandó dokumentumokról. Ez a hitelintézet honlapján is megtalálható, illetve a bankfiókban is el lehet kérni. A kérelmi nyomtatványok kitöltése, és a dokumentumok beszerzése után lehet benyújtani a hiteligénylést. Fontos, hogy a dokumentumok érvényességére is figyeljen.
  • A hiteligénylés benyújtása: A banki ügyintéző ellenőrzi a benyújtott dokumentumokat, majd átveszi az igénylő csomagot. Ez után megrendeli az értékbecslést, amit a független értékbecslő végez, majd beküldi az eredményt, és az a bank központi ellenőrzésén is átesik. Ez után indulhat a kérvény tényleges ellenőrzése. A banki bíráló egyéb papírokat is bekérhet a hiteligénylőtől a kötelezően benyújtandó dokumentumon kívül.
  • Szerződéskötés és közjegyzői okirat: A pozitív hitelbírálatot követően, megkezdődik a szerződéskötés folyamata. A jóváhagyást követően a hiteligénylő megkapja a szerződéstervezetet. Ezt követően minimum 3 napja van átnézni azokat. Miután a bankfiókban megtörtént az aláírás, el kell menni a közjegyzőhöz, ahol egy úgynevezett egyoldalú tartozáselismerő nyilatkozatot kell tenni. Ez az okirat a banki szerződés egyes részeit tartalmazza. Aláírásával elismeri a pénzintézet irányába történő tartozást. A jóváhagyást követően előfordulhat, hogy a bank bizonyos feltételeket szab a szerződés aláírására. A pozitív döntés után a szerződés aláírására általában 60-90 nap van.
  • Folyósításhoz szükséges dokumentumok: A hitelszerződés és az okirat aláírását követően, a banki szerződést érkeztetni kell a Földhivatalban. Előfordulhat, hogy a szerződésben egyéb feltétel is szerepel a folyósításhoz. A kölcsönszerződés aláírása után kell megkötni a lakásbiztosítást, vagy a hitelfedezeti biztosítást, stb. Ha minden szerződésben foglalt feltétel teljesült, 1-5 munkanapon belül megtörténhet a folyósítás. Folyósítás után a tulajdonjog határozattal történő bejegyzéséről igazolást kell küldeni a banknak.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...