Ezeket mindenképpen ellenőrizze a lakáshitel felvétele előtt!

  2022. január 27.

Ha lakáshitelre is szüksége van az ingatlanvásárláshoz, használja a Hitelmax lakáshitel kalkulátorát. Ennek segítségével, objektív, megbízható forrásból egy reális összképet kaphat a lakáshitel ajánlatokról. Az online kalkulációval rengeteg időt is spórolhat, mert ezáltal, csak a választott bankfiókba kell bemennie. A kalkulátor használata egyszerű, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Adatainak megadása után a kalkulátor kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél Önnek esélye lehet a hitelfelvételre. Ezt követően Önnek csak ki kell választania a legkedvezőbb konstrukciót. Összegyűjtöttük Önnek, hogy miket ellenőrizzen mindenképpen a lakáshitel felvétele előtt!

 


hirdetés

Ezeket mindenképpen ellenőrizze a lakáshitel felvétele előtt!

Milyen Otthonteremtési támogatásokra jogosult?

  • CSOK
  • CSOK-hitel
  • Falusi CSOK
  • Babaváró hitel
  • Zöld hitel
  • Illetékmentesség
  • Adó-visszatérítés
  • Otthonfelújítási támogatás
  • Támogatott otthonfelújítási hitel

 

Szerepel-e a KHR adatbázisban?

Sokan nem is tudják, hogy egy régebbi problémás kölcsön miatt esetleg még mindig szerepelnek rossz adósként a KHR adatbázisban. Az is probléma lehet, ha a hitelfelvevő élettársa vagy a házastársa KHR-es, ugyanis a bankok ilyenkor automatikusan bevonják adóstársnak a másik felet is. A KHR státusz ingyenesen lekérdezhető, így bárki megtudhatja, hogy milyen státuszban szerepel rajta.

 

Mióta dolgozik a jelenlegi munkahelyén?

A lakáshitel igényléséhez legalább három hónap bejelentett munkaviszony szükséges. Elvárás még a véglegesített státusz. A próbaidő és a felmondási idő kizáró oka a lakáshitel felvételének.

 

Nettó jövedelme elég-e a kölcsön felvételéhez?

A minimálisan elvárt jövedelem a legtöbb hitelintézetnél az aktuális minimálbér összege. Az is fontos kérdés, hogy a hitelfelvevő igazolt nettó jövedelme mekkora havi hiteltörlesztőt bír el. Ezt az úgynevezett JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szabály alapján határozzák meg. Lakáshitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 500 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik. Tudni kell, hogy ez csak a jogszabályi maximum, aminél a hitelt nyújtó intézmények szigorúbban is eljárhatnak.

 

Hitelezhető-e a megvásárolni kívánt ingatlan?

A lakáshitelek esetében általában a megvásárolni kívánt vagy épített ingatlan lesz a fedezet, amire a pénzintézet jelzálogjogot és elidegenítési tilalmat fog tenni. Hitelezési szempontból az ingatlan tulajdoni lapján szereplő besorolás a mérvadó. A bankok óvatosak a nehezen megbecsülhető forgalmi értékű ingatlanokkal, így minden ilyen esetben egyedileg döntenek a kölcsönről.

További információk!

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...