Milyen hatással lehet a koronavírus a hazai lakáspiacra?

  2020. május 06.

Cikkünkben utánajártunk, hogy milyen hatással lehet a koronavírus a hazai lakáspiacra. Elmondhatjuk, hogy a helyzet napról napra változik. Az emberek lakásigénye megmaradt, bár a kialakult helyzetben nem a lakásvásárlás az első. Nyilván valóan az embereknek fontosabb egy nagybevásárlás, hogy családjukat ellássák, vagy az idősebb hozzátartozóikat segítsék. A lakáspiacot befolyásolják a járvány terjedése miatt hozott hazai és nemzetközi intézkedések, illetve, hogy azok meddig fognak tartani, valamint a járvány gazdasági hatásainak leküzdésére meghozott gazdaságpolitikai döntések.

 

Sok minden függ a járvány hosszától. Amennyiben a járvány viszonylag rövid idő alatt lecseng, valószínűleg a lakásárakra jelentős hatással nem lesz. A rövid távú lakáskiadásra viszont lehet elhúzódó hatása, ugyanis a foglalásokat folyamatosan lemondják a turisták. A turizmuson keresztül érezhető tehát a vírus lakáspiacra gyakorolt hatása. A hosszú távú lakáskiadás kapcsán érdemi hatásokra nem igen lehet számítani, hiszen lakni kell valahol. 


hirdetés

 

Amennyiben viszont elhúzódik a járvány megfékezése, valószínűleg komolyabb ingatlanpiaci következményekkel lehet számolni. Ebben az esetben tartósabb reálgazdasági hatásokkal kell szembenézni. Ennek oka, hogy egy modern gazdaságban a GDP több mint kétharmadát a szolgáltatószektor adja, miközben a legnagyobb visszaesés éppen ezt a szektort érinti. Így a szolgáltató szektorban dolgozók fogyasztóként nem tudnak megjelenni a piacon. Ebben az esetben előfordulhat tényleges ár-, illetve tranzakciószám-visszaesés, az új építkezések lassulhatnak, sőt akár a lakásbérleti díjak is befagyhatnak.

 

Az építőiparban eddig a munkaerőhiány volt a legnagyobb probléma, most viszont az alapanyaghiány jelenthet kihívást. Előfordulhat, hogy a turizmusban dolgozók egy része az építőiparban próbál elhelyezkedni, így a munkaerőpiac terén enyhülés mutatkozhat.

Ami a lakáshiteleket illeti, megnövekedhet az átfutási idő, a kockázati költségek emelkedhetnek, valamint a reálgazdasági hatások függvényében az új hitelek kihelyezése több időt vesz igénybe.

A járvány hosszú távú hatásait a megvalósuló gazdaságpolitikai döntések fogják meghatározni. A járvány ingatlanpiaci hatásait illetően kezdetben a piaci folyamatok lassulására, a válságból való kilábaláskor viszont gyorsuló piacra és emelkedő árakra lehet számítani.

 

Valószínűleg mélyen érinti a magyar, az európai és az USA gazdaságát is, hogy várhatóan hosszú hónapokra leáll, vagy akadozik az élet több szektorban is. Emiatt a kormányzatok és jegybankok támogatást kell nyújtsanak a piaci szereplők és magánszemélyek számára. Ezek a támogatások hatalmas költségvetési hiányokat eredményeznek majd, amelyet elsődlegesen a jegybankok fognak finanszírozni. Szakértők szerint, a megnövekvő államadósságokat pedig csak az infláción keresztül tudják majd további pénzteremtéssel csökkenteni, a kamatszintek alacsonyan tartása mellett, ami miatt a reál kamatok sokáig negatívak vagy 0 körüliek lesznek.

 

Egy ilyen környezetben azok a dolgok fognak felértékelődni, amelyek inflációkövetőek. Ilyen például az arany, az infláció követő állampapír és az ingatlan. A lakosság számára az ingatlan lehet a legkézzelfoghatóbb eszköz. Ugyan a járvány miatt jelentősen eshet a tranzakciók száma és inkább a kivárás lehet jellemző. A kormányzati és jegybanki intézkedések inflációt eredményeznek, amelynek viszont jelentős árnövekedés lehet az eredménye.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...