Hosszabb ideig tarthat egy lakáshitel felvétele!

  2020. április 27.

Már a vírushelyzet előtt is különbségek voltak a lakáshitelt nyújtó pénzintézetek között, viszont mostanra ez még jobban kiéleződött, így nem mindegy, hogy melyik bankhoz fordul kölcsönért. Igaz ez a hitelek átfutási idejére is, mert most hosszabb ideig tarthat egy lakáshitel felvétele. Egyes pénzintézeteknél akár 120 napig is elhúzódhat.

 

Lakáshitel felvételekor nagyon fontos, hogy mikor utal a bank. Néha akár ezen múlhat, hogy a vevő meg tudja-e vásárolni a lakást, hiszen az eladók nem szívesen várnak 3-4 hónapot a pénzükre. A koronavírus járvány miatt a vevők nagy része eltűnt, az ingatlanok ára pedig jó esetben stagnálni, de inkább csökkenés várható idén. Ennek ellenére sem mindegy, hogy a lakásvásárló mennyi idő alatt jut hozzá az igényelt lakáshitelhez. Ez azért is fontos, mert ha kifut a szerződésben vállalt fizetési határidőből, akkor kötbért kell fizetnie, és akár a foglalót is elbukhatja.

 

A járvány hatására az ügymenet belassult, ugyanis sok banki dolgozó home office-ban dolgozik, illetve a belső folyamatok is át lettek alakítva, ami szintén lassulást eredményez. Az átfutási időt az is megnöveli, hogy a bankok jóval óvatosabban hiteleznek, mint korábban. A hiteligénylések nagyobb százaléka kerül a kockázatkezelőkhöz, akik igyekeznek minden szempontból megvizsgálni, hogy az igénylő rendben tud-e majd törleszteni, emiatt is tovább tart a bírálat. Az egyedi hitelbírálat elvégzése is hosszadalmasabb lett, ugyanis az ilyen igénylésekről döntő bizottságok a járvány miatt ritkábban tudnak összeülni. Előfordul, hogy már az értékbecslés elkészítése is csúszik, így 2-3 hetet is kell várni rá. Emiatt a lakáshitelek átfutási ideje akár 3 hónap is lehet.

 

Hosszabb ideig tarthat egy lakáshitel felvétele – Hogyan lehet lerövidíteni?

  • Előzetes hitelbírálat: Ennek segítségével előre megtudhatja, hogy jogosult-e lakáshitelre jövedelme alapján, vagy sem. Fontos tudni azonban, hogy ez nem hitelígérvény, vagyis a bank nem vállal garanciát arra, hogy a hitelt végül meg is kapja az igénylő. A JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) korlát határozza meg, hogy a jövedelemből legfeljebb mekkora összeget fordíthat hiteltörlesztésre, ami persze a felvehető hitel maximumát is befolyásolja. Lakáshitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 500 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik. Jelen esetben a bankok ennél óvatosabbak, így akár alacsonyabb plafont is meghatározhatnak.
  • Jó bankválasztás: Ha a gyorsaság a legfontosabb szempont, akkor ez alapján kell bankot választani. Ez persze könnyen jelentheti azt, hogy a lakáshitel kamata magasabb lesz 1%-kal. Ez elsőre nem tűnik jelentősnek, de 15-20 éves futamidő alatt ez 1,8-2,4 millió forint pluszt jelenthet. Érdemes alaposan összehasonlítani a banki ajánlatokat, még akkor is, ha sürgősen szükség van a lakáshitelre.
  • Hosszabb fizetési határidő: A jelenlegi helyzetben fontos, hogy az adásvételi szerződésben óvatosan legyen meghatározva a fizetési határidő. A biztonság kedvéért érdemes 90-120 napot kikötni a fizetésre.
  • Hitelszakértő bevonása: A jelenlegi járványhelyzetben hatalmas különbségek vannak a banki gyakorlatok között, mind a kamatok, mind az elfogadott jövedelmek, illetve a bírálati idő tekintetében. Sajnos ezek egy része nem publikus információ, így az ügyfeleknek nehéz előre tájékozódni. Ezzel szemben a hitelszakértők tapasztalatból ismerik az egyes hitelintézetek gyakorlatát, így könnyen megtalálják az igénylő szempontjából leginkább megfelelő lakáshitelt és pénzintézetet.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...