Miért utasíthatja el a bank a hitelt?

  2021. április 07.

 

A hiteligénylések száma megnőtt az elmúlt években. Sok hiteligénylő a hiteligénylés pillanatában nem is tudja, hogy hitelképes-e. Sokan a kölcsön igényléskor szembesülnek azzal, hogy nem hitelképesek. De miért utasíthatja el a bank a hitelt? Összeszedtük a leggyakoribb okokat!

 


hirdetés

Miért utasíthatja el a bank a hitelt?

  • A hiteligénylő jövedelme tovább nem terhelhető: Az MNB adósságfék szabálya leírja, hogy az igazolt jövedelemhez képest mekkora lehet maximálisan a hiteltörlesztők összege. Fedezetlen személyi kölcsön esetében, amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 500.000 Ft alatt van, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 500.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők. Lakáshitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 500.000 Ft jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.
  • A hiteligénylő kora: A hitelintézetek többsége 18-70 éves kor között ad hitelt. Ez az életkor felfelé eltolódhat. A nyugdíj a bankok számára kedvelt jövedelemforma, mert stabil és el nem vonható. Akadnak bankok, amelyek 70 év felett is hiteleznek, viszont a 75 évnél idősebbek már nem kaphatnak kölcsönt.
  • A hiteligénylőnek hitelkártyatartozása van: A hitelkártyánál 30-35%-os a kamatszint, amivel elég nagy adósság gyűlhet össze, amit érdemes minél hamarabb rendezni. Megoldás lehet a hitelkiváltás, viszont nem minden bank váltja ki a hitelkártyatartozást.
  • A hiteligénylőnek van hitelkerete: Sokan a rulírozó hitel, vagyis a bank által a számlához biztosított hitelkeret miatt nem kaphatnak kölcsönt. A hitelkeretet a legtöbb pénzintézet 5%-os aránnyal számítja be a JTM-be. Sajnos ez is elég lehet ahhoz, hogy a pénzintézet elutasítsa. Ilyenkor választani kell a hitelkeret és a hitelképesség visszaállítása között.
  • Negatív KHR státusz: A hitelképesség vizsgálatakor a bank lekérdezi a KHR státuszt, ekkor derül ki a hitelintézet számára, hogy jó vagy rossz adós a hiteligénylő. Jó adós az, aki a hiteleit rendben fizeti, korábbi adósságait időben kiegyenlítette, míg a hitelmulasztás vagy a bankkártyás visszaélés negatív KHR státuszt eredményez.
  • A hiteligénylő napi díjas jövedelmet kap: A nemzetközi szállítmányozásban dolgozóknál fordul elő gyakran, hogy alapbérükön felül napidíjat is kapnak. Hiába lehet a napi díj, akár több százezer forint, nem mindegyik hitelt nyújtó intézmény fogadja el jövedelemként.
  • A hiteligénylő hosszú ideig betegeskedik: Előfordulhat, hogy hosszabb ideig betegeskedik valaki, ezért 2-3 hétre betegszabadságra kell mennie. Hiteligénylésnél ezt nem minden pénzintézet nézi jó szemmel, mert nem tudhatja, hogy nem egy krónikus betegségről van-e szó, ami miatt jövedelme már nem tesz eleget a valóságnak.
     

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...