Mennyibe kerül most egy panellakás Budapesten?

  2021. december 17.

 

Sokan vásárolnak ingatlan a magas árak ellenére is. Talán ez a rengeteg kormány által kiadott lakástámogatásnak is köszönhető. Napjainkra nagyon felment a panellakások ára, viszont a tégla lakásoknál még így is olcsóbbak. Mennyibe kerül most egy panellakás Budapesten? Utánajártunk.

 

Egy fővárosi átlagos méretű (50-70 nm-es), 2-3 szobás, közepes állapotú házgyári lakás ára elhelyezkedéstől függően 27-63 millió forint között van. A felújított ingatlanokért még ennél is többet kérnek. A budapesti lakótelepek közül a Havanna a legolcsóbb, itt egy 53 nm-es lakás 27 millió forint körül mozog, míg Békásmegyeren, a VII., a XIV., a XV. és a XVII. kerületekben 31-32 millió forint körüli áron lehet panellakáshoz jutni. Ezeknél jóval drágább a XI. kerület, míg a XIII. kerületben a Dunához közeli lakásokért 60 millió forint feletti árat kell fizetni.

 

Amennyiben lakáshitelből szeretne ingatant vásárolni, először az ehhez szükséges önerőt kell meghatározni. Elméletileg a pénzintézetek a vételár 80%-áig hitelezhetnek meg egy adásvételt, viszont reálisabb 70%-os aránnyal számolni, vagyis a vételár 30%-át kell előteremteni, ez pedig az előbb említett lakásárak mellett 8-19 millió forint.

Az önerő előteremtésében segítség lehet a Babaváró hitel, a meglévő gyerekre vagy gyerekekre igényelt CSOK támogatás. Használt lakás vásárlására gyerekszámtól függően 600 ezer forint és 2,75 millió forint közötti összegű vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

Megoldás lehet, ha van a családban a megvásárolni kívánt ingatlanon felül másik, fedezetként bevonható ingatlan, ugyanis ebben az esetben az összes fedezet együttes értékének 70-80%-áig is elmehetnek a bankok.

 

Az is fontos kérdés, hogy lakáshitelének mekkora lesz majd a havi törlesztője, mert ezzel a költséggel a következő 20-30 évben számolni kell. Amennyiben nem végig fix a kamat, a törlesztőrészlet még akár nőhet is.

Jelzáloghitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 500.000 Ft jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.

 

Ha jövedelme nem bírja el a kiszámolt havi törlesztőt, akkor megoldás lehet a futamidő meghosszabbítása. Így a havi fizetnivaló kevesebb lesz, de mivel tovább használja a bank pénzét, a teljes visszafizetendő összeg is magasabb lesz. Ezt kompenzálni lehet azzal, hogy előtörleszti hitelét. Az előtörlesztésnek általában 1-2%-os költsége van, többnyire mégis megéri.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...