Miből lehet az önerőt finanszírozni lakásvásárláskor?

  2021. május 17.

Az önerő az adós saját forrása a felvenni kívánt hitelen kívül. Vagyis azt mutatja meg, hogy mennyi pénzzel rendelkezik az adós. Általában jelzáloghiteleknél használatos. Hogy mekkora összegű lehet a kölcsön, amit lakásvásárláshoz, építkezéshez felvehet, illetve mennyi önerőre van szüksége, az nagyon sok tényezőtől függ, amit a bankok alaposan megvizsgálnak. Ingatlanvásárlás esetén törvény írja elő, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan piaci értékének maximum 80%-át finanszírozzák a bankok, vagyis minimum 20% önerőre van szüksége a lakásvásárlóknak. Sok esetben a bankok ennél szigorúbbak, és magasabb összegű önerőt várnak el a hiteligénylőtől. Miből lehet az önerőt finanszírozni lakásvásárláskor? Erre többféle megoldás is létezik.

 

Miből lehet az önerőt finanszírozni lakásvásárláskor?

  • Ha idejében gondol a lakásvásárlásra, és megkezdi az önerő gyűjtését megtakarítás formájában, erre kiváló megoldás lehet a lakástakarékpénztár (LTP), mely kizárólag lakáscélra használható fel.
  • A CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény is beszámítható önerőként, amennyiben már meglévő gyermekek után járó támogatásról van szó.
  • Adott esetben a munkáltatói, önkormányzati támogatás/kölcsön is szóba jöhet, mint önerő.
  • Bankbetétben megtakarított összeg is lehet önerő.
  • Félretett készpénz is lehet önerő.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...