Mennyi pénzt érdemes havonta félretenni a gyerekeknek?

  2024. 19.

Minden szülőnek támogatnia kellene gyermeke életkezdését, hiszen hatalmas előnnyel indul az a fiatal, aki anyagi segítségre számíthat. A kezdeti kiadások jelentősek, így nem mindegy, hogy egy összegben kell ezt kifizetni, vagy apránként gyűjt és egy biztonságos megtakarításban kamatoztatja a pénzt. De mennyi pénzt érdemes havonta félretenni a gyerekeknek?

 

Nem csak anyagi előnnyel, hanem jó példával is szolgál gyermekeinek, ha valamennyi pénzt rendszeresen havonta félretesz számukra. Nyilván való, ha minél hamarabb elkezd gyűjteni, annál könnyebb kigazdálkodni a fiatalok életkezdési kiadásait, és annál több pénz gyűlhet össze addigra, amikor szükség lesz rá.

 

Már egészen kicsi, akár óvodás, vagy kisiskolás korban elkezdheti a megtakarítást, így bőven van még több mint 10 év arra, hogy a szükséges összeg rendelkezésre álljon. Ez idő alatt a kamatos kamatnak köszönhetően a megtakarítás összege jelentősen növekedhet. Sokan már a gyermek születésétől kezdve pénzt gyűjtenek számukra. Ha így gondolkodik, akkor a lehető legkevesebb havi ráfordítással elérheti a célként kitűzött összeget.

Hogy mekkora összeget érdemes havonta félretenni egy gyermekcélú megtakarításban, elsődlegesen mindenkinek a saját lehetőségei befolyásolják. Gondolja végig, hogy mennyit engedhet meg magának úgy, hogy a bevételeket és a kiadásokat tekintve a mindennapi megélhetés ne kerüljön veszélybe.

Érdemes számításba venni, hogy hány éves a gyermek, amikor elkezd félretenni, hiszen ha a gyermek középiskolás és már csak pár év van az életkezdésig, akkor magasabb összegre lehet szükség. Más összeg lehet megfelelő azoknak, akik csak egy gyermeket nevelnek, mint azoknak, akik több gyermek számára is szeretnének gyűjteni.

 

Egy biztos, tetemes összegre számíthat, ha arra gondol, hogy milyen kiadások ütik fel a fejüket, ha a fiatalok kirepülnek a családi fészekből. Ha az otthontól távol tanulnak tovább, meg kell oldani a lakhatásukat, ezen kívül gondolni kell a megélhetésükre, utazási költségre, a tanuláshoz kapcsolódó kiadásokra, főleg, ha a tandíjat is fizetni kell. És akkor még szóba sem került, ha esetleg a gyermek jogosítványt vagy nyelvvizsgát szeretne, új szakmát tanulna, külföldi tapasztalatokat szerezne.

Általánosságban gyermekenként havi 10-30 ezer forint a megtakarítás, ha a szülő ekkora összeget tud kigazdálkodni, már hatalmas segítséget jelenthet a fiataloknak. Sokaknál bevált módszer, hogy a családi pótlék, vagy a gyermekek után járó adókedvezmény összegét teszik félre, esetleg mindkettőt, így nem kell egyéb forrásokhoz nyúlni.

A gyermekcélú megtakarítások legnagyobb előnye, hogy az apránként befizetett pénz kamatozik és hozamot termel, de nem mindegy, hogy milyen megtakarítás mellett dönt, hiszen az elérhető anyagi támogatás összege akár több százezer forinttal több lehet, ha körültekintően választ.

 

Fontos tudni, hogy jogszabályi értelemben nincs kimondottan gyermek megtakarításnak nevezett konstrukció, ugyanakkor léteznek olyan típusok, amelyek tökéletesek arra, hogy apránként gyűjtsünk a fiatalok számára. Ebből viszont több száz különböző típus létezik, aminek köszönhetően bárki megtalálhatja az igényeihez és céljaihoz leginkább illeszkedő megtakarítást.

Ilyenek az államilag támogatott Babakötvény és Start-számla, illetve a piaci lehetőségek, úgymint banki gyermek megtakarítási számla, a biztosítói gyermek megtakarítás, a gyermek lakásszámla és a TBSZ (tartós befektetési számla). Az egyes típusokon belül is számos konstrukcióval találkozhat, amelyek más és más helyzetben lehetnek segítségére.

Először határozza meg, hogy mik azok a célok, amikre szeretne félretenni, így már körvonalazódhat egy lehetséges megtakarítási összeg. Utána határozza meg azt az összeget, amit kellő biztonsággal minden hónapban félre tud tenni.

 


 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...