Új Kormányrendelet, korlátozzák a Start-számlát és a Babakötvényt is

  2024. február 16.

A Magyar Közlönyben megjelent 22/2024. (II. 12.) Korm. rendelet alapján, 2024.02.13-tól egy évben legfeljebb 1,2 millió forintot lehet befizetni egy Start-számlára. Ezzel korlátozzák az oda elhelyezhető pénzt, ami azt is jelenti, hogy maximálják azt az összeget, amit a magas 20,6%-os kamatozású Babakötvénybe lehet elhelyezni.

 

A jogszabály szerint: A Fétám tv. 6. § (1) bekezdés a) pontja szerinti befizetések Start-számlánkénti összértéke egy naptári évben nem haladhatja meg az 1 200 000 forintot.

Az idei évre annyi a könnyítés, hogy a hatálybalépéstől, azaz 2024.02.13-tól eszközölt új befizetésekre határozták meg a limitet. Vagyis az idén eddig végrehajtott befizetések nem számítanak.

Ezzel az intézkedéssel a kormány lekorlátozza az idei évben a Babakötvénybe elhelyezhető összeg nagyságát, ugyanis kizárólag a Start-számlára befizetett összegből vásárolható Babakötvény. A kérdéses befektetés kamata az inflációt követi, az aktuális évben ez évi 20,6%-os kamatot jelent.


A Babakötvénynek számos feltétel is van. A Babakötvény magas kamata mellett, van még egy előnye a Start-számlának. Az éves befizetett összeg 10%-át, de legfeljebb 12 ezer forintot megkapja a gyermek támogatásként a számlára. Ezen kedvezmény kimaxolásához évi 120 ezer forintot kell befizetni a számlára, vagyis szerencsére ezt a kedvezményt nem érinti az új korlátozás.


hirdetés

A Start-számla célja, hogy a gyermekek életkezdéséhez nyújt támogatást, éppen ezért az ott elhelyezett összeg felhasználásával kapcsolatban is vannak korlátozások. A gyermek 18 éves koráig nem férhet hozzá a pénzhez, illetve kizárólag a gyermek rendelkezhet az összeg felett.

A fentieket figyelembe véve egy kisbaba esetében a jelenlegi magas hozam nem jelent feltétlenül óriási előnyt, hiszen még hosszú évekig nem férhet hozzá az összeghez. Viszont egy 15-16 éves gyermeknél más a helyzet, hiszen ott már csak 2-3 évet kell kivárni ahhoz, hogy az összeg felszabaduljon.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...