Mit kell tudni a tartós befektetési számláról?

  2021. október 04.

Sokan bankbetétbe helyezik megtakarításukat, mert megbízhatónak gondolják. A bankbetét egy olyan pénzösszeg, melyet meghatározott, vagy egy előre nem rögzített időszakra a pénzintézetbe tesz, hogy kamatozzon, vagyis nagyobb összeget vegyen ki, mint amekkorát betett. A bankbetét elhelyezéséhez nélkülözhetetlen egy bankszámla megléte. A pénzt többféle betétben is le lehet kötni. Vállalhat havi rendszeres befizetést, vagy egyszerűen csak tarthatja egy számlán megtakarítását. Az egyik legjobb megtakarítási forma a tartós befektetési számla (TBSZ). Nézzük meg, hogy mit érdemes tudni róla!

 

Mit kell tudni a tartós befektetési számláról?

A tartós befektetési bankszámlával (TBSZ) elkerülheti a kamatadót. Ehhez nyitni kell egy speciális számlát, magát a tartós befektetési betétszámlát, és ezen kell elhelyezni a lekötéseket, amiket legalább 3 évig (10%-os kamatadó) de inkább 5 évig (teljes kamatadó mentesség) a banknál kell tartani. A legfontosabb részletek:

  • A lekötés minden esetben egy 0. évvel kezdődik, ami az adott naptári év végéig tart. A 0. év végéig lehet a számlára pénzt befizetni.
  • Az ezt követő időszak hossza 3 év, ezután lehet a számla megszűntetése nélkül egyszeri alkalommal pénzt kivenni a betétből. Érdemes legalább ezt kivárni, hiszen innentől 10%-ra csökken a kamatadó és már nem terheli a számlatulajdonost EHO fizetési kötelezettség.
  • A második időszak a 3. év végétől az 5. év végéig tart. Amennyiben ezt is kivárta, úgy egyáltalán nem kell kamatadót, valamint EHO-t fizetni.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...